"Leśne kurczaki" pojawiły się w lasach. Zastąpią ci mięso
29.08.2024 13:14, aktual.: 29.08.2024 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szczyt sezonu na grzyby zbliża się wielkimi krokami. W lasach pojawiły się już pierwsze, dorodne okazy. Poza prawdziwkami, borowikami czy maślakami wypatruj też żółciaków siarkowych. Zrobisz z nich pyszny obiad.
Choć wysoki sezon na grzyby rozpoczyna się wraz z nadejściem jesieni, pod koniec lata w lasach pojawiają się już pierwsze borowiki, maślaki, prawdziwki, a także żółciaki siarkowe. Łatwo je przeoczyć, bowiem w odróżnieniu od reszty grzybów, rosną na drzewach. Co warto o nich wiedzieć?
Rośnie na drzewach. Przygotujesz z niego pyszny obiad
Żółciak siarkowy to pasożyt drzew liściastych. Występuje na całym świecie. W Polsce pojawia się pod koniec lata. Z wyglądu przypomina nieco hubę, jednak w przeciwieństwie do niej, wyróżnia się wyjątkowym, żółtym kolorem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rośnie na dębach, klonach, olszach, robiniach, cisach i topolach. Rozpoznasz go po pofałdowanym, mięsistym kapeluszu, który osiąga nawet 50 cm średnicy. Na początku sezonu przybiera żółto-pomarańczową barwę. Z biegiem czasu traci swój pierwotny kolor i staje się kremowy. W ten sposób odróżnisz młody okaz od starego. Okres kwitnienia zaczyna się wiosną, a kończy późnym latem, jednak ze względu na zmianę klimatu, coraz częściej można spotkać go także jesienią.
Zastąp nim mięso. Nie pożałujesz
Żółciak siarkowy często nazywany jest "leśnym kurczakiem". Tak jak boczniaki czy kanie uchodzi za doskonały zamiennik mięsa. Młode okazy są wyjątkowo sprężyste. Nie puszczają dużo wody i nadają się do smażenia. Można wykorzystać je do przygotowania wegetariańskich kotletów (w panierce lub bez), gulaszu, zupy (np. wegańskich "flaczków") czy jajecznicy. Możliwości jest naprawdę wiele.
Jeśli planujesz spacer po lesie w poszukiwaniu żółciaka, pamiętaj o trzech rzeczach. Szukaj drzew, które są oddalone od ulicy. Unikaj okazów rosnących na trujących cisach czy robiniach. Zwróć uwagę na kolor, zapach i konsystencje grzyba. Najlepsze okazy to te, które są intensywnie żółte, jędrne, soczyste, mięsiste, o wyczuwalnym, lekko kwaśnym zapachu. Nigdy nie zbieraj grzybów, co do których nie masz 100-procentowej pewności, że są jadalne.
Źródło: Kuchnia Fakt
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl