Takich ziemniaków unikaj jak ognia. Zawierają trujący składnik

Polacy są smakoszami ziemniaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kluczowe jest jednak, w jaki sposób je przyrządzimy.

Sposób przygotowania frytek jest kluczowy
Sposób przygotowania frytek jest kluczowy
Źródło zdjęć: © East News | Mariusz Grzelak/REPORTER

20.11.2024 | aktual.: 20.11.2024 12:52

Choć same w sobie zawierają m.in. potas, magnez i cynk, podczas obróbki termicznej może wydobywać się z nich szkodliwa dla zdrowia substancja.

Ziemniaki mogą być niezdrowe

Często goszczą na naszych talerzach w formie frytek, puree czy placków ziemniaczanych. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że podczas długotrwałego smażenia może powstawać niebezpieczny akrylamid.

Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury (powyżej 120 stopni) podczas smażenia, pieczenia lub grillowania, zawiera sporą ilość trującego akrylamidu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jego przyjmowanie może negatywnie wpłynąć na nasz organizm. "Jest bardzo toksycznym związkiem powstającym podczas przygotowywania i produkowania produktów spożywczych. Szczególnie duże ilości akrylamidu powstają podczas produkcji frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, powoduje raka piersi oraz pęcherza moczowego" – czytamy na abczdrowie.pl.

Co gorsza, nie tylko frytki, placki czy pieczone talarki są problematyczne – także chipsy i inne smażone przekąski mogą zawierać tę niepożądaną substancję m.in. prażone orzeszki, migdały, herbatniki, wyroby czekoladowe, suszone owoce i wiele innych. Dlatego warto być świadomym tego zagrożenia i przygotowywać potrawy we właściwy sposób.

Możesz jeść frytki, ale zrób to przed smażeniem

Dobra wiadomość dla miłośników frytek jest taka, że szkodliwego akrylamidu można pozbyć się, mocząc je przed smażeniem przez ok. 10 minut w gorącej wodzie. Będą wtedy nie tylko pyszne, ale i bezpieczne.

Wykonywanie tej prostej czynności może zmniejszyć obecność szkodliwych substancji w aż 90 proc.

W celu utrzymania zdrowego stylu życia ważne jest unikanie spożywania potraw smażonych w wysokiej temperaturze. Jeśli to możliwe, należy je zastąpić zdrowszymi alternatywami.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
ziemniakifrytkijedzenie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)