Dodaj łyżkę do kopytek. Wyjdą aksamitne jak nigdy

Kopytka często goszczą na polskich stołach. Zachwycają wyjątkowym aromatem. Warto jednak podkręcić ich smak, dodając tajny składnik, który zapewni im delikatną i aksamitną konsystencję.

Dodaj łyżkę do masy, a kopytka zaskoczą cię smakiem
Dodaj łyżkę do masy, a kopytka zaskoczą cię smakiem
Źródło zdjęć: © Pixabay

08.11.2024 | aktual.: 08.11.2024 15:37

Kopytka potrafią zachwycać smakiem i prostotą przygotowania. Wykonanie popularnych klusek z ziemniaków nie zajmuje więcej niż pół godziny. Można je podawać na wiele sposobów – jako dodatek do mięs, w sosach czy solo. Wszystko zależy od osobistych upodobań kulinarnych. Każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony przepis na kopytka, ale niektóre osoby wskazują na jeden produkt, który może znacznie wzbogacić ich smak i aromat. Chodzi o twaróg.

Dodaj do kopytek. Będą bardziej aksamitne

W naszym kraju mówi się, że kopytka są tradycyjnym polskim daniem, które wywodzi się z Wielkopolski. Pewnie dlatego, że jest w nim sporo ziemniaków, które kojarzą się głównie z tym regionem. Wiele osób uwielbia kopytka za to, że nie tylko świetnie smakują, ale są też proste w przygotowaniu i nie wymagają wymyślnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podstawą ciasta są ziemniaki, mąka oraz jajka. Przepis można jednak modyfikować według własnych upodobań. Dodając twarogu można nadać kopytkom aksamitnej konsystencji i delikatności.

Jak zrobić kopytka z twarogiem? Ugotowane ziemniaki potłucz, połącz z mąką oraz jajkiem. Następnie dodaj jedną łyżkę twarogu do masy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do momentu powstania gładkiego ciasta. Przygotowaną masę kopytkową uformuj w ulubiony sposób - na małe kluski, romby lub wałki. Gotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Efekt końcowy będzie zachwycający!

Z czym podawać kopytka?

Kopytka można serwować na różne sposoby, w zależności od gustu. Klasycznym rozwiązaniem jest polanie ich masłem. Wiele osób zachęca podawać je z odrobiną świeżych ziół np. bazylii lub natki pietruszki. Zielony dodatek może ożywić danie i podbić maślany smak. Z kolei doświadczeni kucharze polecają serwować kopytka w towarzystwie sosów np. mięsnego, serowego, grzybowego, śmietanowego czy sosu curry.

Można pomyśleć także o słodkiej wariacji na temat kopytek. Polane jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypane cynamonem lub cukrem smakują wybornie. W okresie letnim można dodać do potrawy owoce sezonowe np. truskawki czy borówki, które świetnie uzupełnią smak. Jesienią można sięgnąć po mrożonki lub łatwo dostępne w tym okresie jabłka i gruszki.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
kopytkaciastogotowanie
Komentarze (0)