Magda Gessler: zyski z restauracji prowadzonej legalnie są zerowe
Restauratorka zdradziła, co jest największym grzechem pracodawcy.
20.05.2016 | aktual.: 20.05.2016 15:04
Szefowa najlepszych polskich restauracji, autorka książek kulinarnych, prowadząca program "Kuchenne rewolucje" czy jurorka "Mastrer Chefa". Magda Gessler niewątpliwie odniosła ogromny sukces w branży gastronomicznej. Swoje doświadczenie próbuje przekazać właścicielom podupadających restauracji.
Podczas nagrania jednego z odcinków "Kuchenne rewolucje" odkryła, że w jednej z kieleckich restauracji dochodzi do rażącego naruszania praw pracowniczych. Nie jest to jednak wyjątek. Według ekspertów - w Polsce prawa pracownicze są łamane nagminnie. Gessler powiedziała, że podstawą do stworzenia dobrej restauracji jest odpowiednie wynagrodzenie pracowników. Co jest największym grzechem pracodawcy?
- Najczęstszym grzechem pracodawcy jest niewywiązywanie się na czas ze swoich zobowiązań finansowych. W mojej branży na pracodawcach leżą ogromne obciążenia. Czynsze, ZUS-y i zobowiązania wobec skarbu państwa są bardzo duże. Jeśli nie jest się genialnym restauratorem to zyski z restauracji prowadzonej legalnie są zerowe. Stąd wynika wiele niedociągnięć – mówi Gessler.
I dodaje:
-U mnie pracownicy im więcej pracują, tym większe mają pieniądze.
Adwokat specjalizujący się w prawie pracy Waldemar Gujski wyjaśnił, na co powinni uważać młodzi ludzie, którzy w okresie wakacyjnym pójdą do pracy. Zobaczcie.