Maltitol - niskokaloryczny zamiennik białego cukru
Maltitol pozyskiwany jest z surowców naturalnych, tj. z ziaren zbóż. Podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol czy erytrytol, maltitol jest środkiem słodzącym należącym do grupy alkoholi cukrowych, zwanych poliolami. W porównaniu do białego cukru jest mniej kaloryczny i znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Co jeszcze warto wiedzieć o maltitolu?
13.11.2018 21:29
Maltitol - właściwości
Maltitol (E965) ma wiele korzystnych właściwości. Po pierwsze poliole należą do niskokalorycznych zamienników cukrów, dzięki czemu mogą je spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Słodkość maltitolu zbliżona jest do cukru białego, jednak jego zawartość energetyczna jest ok. 50 proc. mniejsza (2 kcal / 1 gram produktu).
Co więcej, maltitol nie traci swoich właściwości ani w wysokich, ani niskich temperaturach, jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, mocno higroskopijny, a także wykazuje wysoką lepkość. Maltitol w trakcie obróbki nie brązowieje, czyli nie karmelizuje się, mimo że topi się w wysokich temperaturach podobnie jak cukier biały. Warto dodać, że maltitol ma działanie prozdrowotne, tj. zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy.
Dodatkowo maltitol nie zawiera sztucznych dodatków, ponieważ pozyskuje się go z roślin, dzięki czemu jest zdrowszy i bezpieczniejszy dla zdrowia. Tej substancji słodzącej mogą używać diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością, ponieważ proces rozkładu maltitolu w organizmie człowieka wymaga znacznie mniejszego udziału insuliny, a co za tym idzie, nie powoduje gwałtownego skoku glukozy. Ponadto maltitol jest bezpieczny dla osób borykających się z celiakią lub nietolerancją pokarmową.
Jak spożywać maltitol?
Maltitol jest słodki, dlatego idealnie nadaje się do różnego rodzaju ciast, deserów, lodów czy napojów. Produkt ten często wykorzystywany jest w batonach proteinowych (z dużą zawartością białka), cukierkach oraz czekoladach bez cukru.
Maltitol stosuje się tak samo jak cukier trzcinowy. Może on być dodawany do wielu potraw np. koktajli, jaglanki na słodko, naleśników, a nawet kaw czy herbat. Wystarczy dosypać łyżeczkę tego niskokalorycznego zamiennika cukru do ulubionej potrawy, aby móc cieszyć się jej słodkim smakiem.
Maltitol - czy jest bezpieczny?
Nie wykazano, aby maltitol miał jakiekolwiek szkodliwe właściwości. Warto pamiętać, aby spożywać maltitol w rozsądnych ilościach, ponieważ jego nadmiar może wywołać działanie przeczyszczające, bóle brzucha lub wzdęcia. Dzieje się tak, ponieważ maltitol nie ulega rozkładowi w jelicie cienkim, tylko poddawany jest fermentacji w jelicie grubym. Zwykle niepożądane objawy pojawiają się, gdy ilość maltitolu w diecie jest większa niż 50 g / dzień.
Maltitol - gdzie kupić i za ile?
Maltitol, podobnie jak inne zamienniki cukru, jest coraz częściej spotykany na półkach sklepowych w zwykłych marketach. Jeszcze do niedawna produkty te były dostępne tylko i wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu każdy z nas może zamienić biały cukier na produkt zdrowszy, nie wydając przy tym dużo pieniędzy. Cena maltitolu to ok. 17 zł za 500 g produktu.