Batony proteinowe - skład i wartość odżywcza. Przepis na domowe batony białkowe
13.11.2018 10:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Batony proteinowe to idealna przekąska zarówno dla sportowców, jak i osób na diecie. Chociaż zaspokajają głód i zawierają mnóstwo białka, nie wszystkie batony proteinowe są zdrowe. Jakie batony wybierać i jak je przygotować własnoręcznie?
Batony proteinowe - co warto wiedzieć?
Batony proteinowe, czyli białkowe, są wybierane jako przekąska między posiłkami. Białko jest podstawowym budulcem organizmu tworzącym m.in. mięśnie. Batony proteinowe polecane są osobom, które intensywnie uprawiają sport lub odchudzają się. Rygorystyczna dieta powoduje, że zamiast spalać tłuszcz spalamy mięśnie, dlatego tak ważne jest białko w diecie. Co więcej, batony proteinowe są wygodne w użyciu, a ich cena zaczyna się od 3 zł.
Batony proteinowe - wartości odżywcze i skład
Baton białkowy (100 g) dostarcza 414 kcal. Może się wydawać, że w składzie batonów proteinowych najwięcej jest białka, jednak prawda jest taka, że węglowodany zdecydowanie przewyższają proteiny. W batonie proteinowym o wadze 100 g jest 50 g węglowodanów, w tym 13 g błonnika i 30 g cukru, oraz 25 g białka. Białko najczęściej występuje w formie białka, jaj, białka sojowego, hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, kazeiny lub L-glutaminy.
Na trzecim miejscu w składzie batonów proteinowych znajduje się tłuszcz (15 g). Występują kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, jednonienasycone oraz tłuszcze trans.
Warto więc sprawdzać skład batonów proteinowych i wybierać te “zdrowsze”. W składzie batonów proteinowych znaleźć można też 3 mg kofeiny, 6 mg cholesterolu, 180 mg potasu oraz 230 mg sodu. Batony białkowe zawierają również wiele witamin i minerałów, w tym:
- witaminę A (2 000 iU),
- witaminę B6 (2 mg),
- witaminę B12 (7,5 µg),
- witaminę D (140 iU),
- kwas askorbinowy (witamina C) (65 mg),
- wapń (620 mg),
- magnez (170 mg),
- żelazo (9 mg).
W większości batonów proteinowych dostępnych w sklepach znajdują się sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, środki wypełniające i konserwanty.
Baton proteinowy - przepis
Przedstawiamy dwa przepisy na pyszne, zdrowe i domowe batoniki proteinowe.
Miodowo-orzechowe batony proteinowe
Składniki:
- 125 ml mleka 2 proc.;
- 10 g masła orzechowego;
- 3 krople aromatu karmelowego;
- 2 miarki odżywki białkowej;
- 500 g suchych płatków owsianych.
Przygotowanie:
Masło orzechowe, miód i mleko należy dokładnie wymieszać i podgrzać (nie gotować). Następnie dodajemy odżywkę białkową i aromat. Później miksujemy płatki owsiane, tak aby uzyskać mąkę, dodajemy ją do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę do pieczenia, czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki. Gdy batony się schłodzą, są gotowe do spożycia. Batony proteinowe przechowujemy w lodówce.
Malinowe batony proteinowe
Składniki:
- 80 g masła orzechowego;
- 50 g miodu;
- 40 g płatków owsianych;
- 3 miarki odżywki białkowej;
- 80 g siemienia lnianego;
- 85 g świeżych malin.
Przygotowanie:
Mieszamy masło orzechowe z miodem i podgrzewamy w małym rondelku. Składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy białko, siemię lniane i płatki owsiane. Składniki dalej dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie produkty się połączyły. Na koniec dodajemy maliny. Masę należy przelać np. na blachę do pieczenia i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Następnie wystarczy batona pokroić na mniejsze porcje, które należy przechowywać w lodówce.