Marek Borowski: "Banki Żywności pracują na pełnych obrotach"
Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, nie ma wątpliwości, że pandemia koronawirusa odbije się na polskiej gospodarce, a poziom życia wielu osób znacznie się obniży. Już teraz dochodzą do niego niepokojące głosy z ośrodków pomocy o sytuacji ich podopiecznych. Jak prezes olsztyńskiego Banku Żywności zapewnia, że nie zamierza zostawić tych osób bez pomocy, a praca odbywa się "na największych obrotach". Borowski tłumaczy, że w przypadku Banków znajomość pochodzenia produktów jest kluczowa, dlatego też przyjmują jedzenie przede wszystkim od sklepów czy z hurtowni. Jeśli indywidualnie chcemy podzielić się jedzeniem, najlepszą opcją jest skorzystanie z aplikacji foodsharingowej.
Panie prezesie Mówi pan że Przybyw… Rozwiń
Transkrypcja:
Panie prezesie Mówi pan że Przybywa osób które potrzebują pomocy jest takie ryzyko że pojawi
nam się większa skala biedy w Polsce oczywiście
takie ryzyko ponieważ nawet w poprzednim poprzedniej
audycji i państwa był są pokazane skutki dla restauratorów już
mamy też zgłoszenia że duża część osób trans Straciła pracę z końcem marca on jeszcze się nie
pojawiły w urzędach ale już wiadomo że te rodziny i te osoby będą miały dochody
i już mamy sygnały od organizacji i ośrodków Pomocy Społecznej że w najbliższych miesiącach musimy
spodziewać się wzrostu osób bezrobotnych i takich osób które będą pomocy jako
banki żywności oczywiście chcemy reagować My w tej chwili mamy też przez ten działania zwiększone
swoje koszty bo no tak jeżeli powstaje jakiekolwiek zagrożenie
i powstaje jakakolwiek klęska żywiołowa to organizacje społeczne wtedy pracują zdecydowanie na
wytężony obrotach przez co też rosną ich potrzeby zasoby kadrowe ale rosną również ich
potrzeby w środki finansowe Chociażby po to żeby odbierać i dostarczać żywność w tej chwili jako banki żywności też
uruchomili leasingową ona jest i na stronie naszej banki żywności na stronie zrzutka.pl ratowanie
żywności i dostarczanie tej żywności do osób które potrzebują wsparcia naszych
statystykach pokazujemy że uratowanie 80 kg żywności kosztuje nas jako banki
żywności tylko 10 zł a z tych 80 kg żywności można przygotować miesiąc pełnowartościowego
wyżywienia dla jednej osoby więc tutaj zachęcamy też do wpłacania środków
finansowych na organizację tej pomocy bo rzeczywiście to na imprezie dzisiaj
rozmawialiśmy między innymi z panią która zajmuje się handlem detalicznym i
ona mówi że generalnie jednym z problemów sklepów Może przez to że jest mniej ludzi część żywności
się po prostu marnuje czy wy jesteście jeszcze w stanie przyjmować od sklepów taką żywność żeby się nie zdążyła
zmarnować Oczywiście
że tak my jesteśmy w stanie przyjąć w tej chwili w zasadzie każdą ilość żywności
banki żywności Tak jak już wspomniałem wszystkie pracują na pełnych obrotach dochody
odbierają tą żywność sieci handlowych i dostarczaniu do naszych magazynów mamy umowy za
około dwoma tysiącami sklepów w Polsce Codziennie to Samochody jeżdżą
jednak zauważamy z sieci handlowych tej żywności świeżej zdecydowanie mniej więc
być może to jest też kwestia które pracują bo w tej chwili wszyscy trochę pracujemy
w bankach żywności też próbujemy wprowadzać dwie zmiany natomiast też w sklepach załogi
pracują na z pasami przygotowanie żywności do odbioru stanowi jakiś problem
dla jednostki prowadzącej sklep więc tutaj z naszej strony też apel że wszystko
co jest do spożycia i mogłoby trafić jeszcze do osób potrzebujących my bardzo chętnie przyjmiemy
I to jest właśnie ten kierunek działania dostarczania do banków żywności No to właśnie pani w razie to powiedzmy o tym jak bezpiecznie żywność
którą mamy albo którą normalnie byśmy włożyli do tych koszyków w sklepach tej możliwości teraz nie ma to jak bezpiecznie
oddać to co mamy co chcielibyśmy wam przekazać
jako banki żywności Oczywiście musimy działać zgodnie z wszelkimi wyrazami sanitarnymi więc my musimy
znać pochodzenie tej żywności my odbieramy żywność ze sklepów odbieramy żywnością niektóre banki żywności
próbują uruchamiać pasywne zbiórki żywności czyli sam koszt w sklepie Natomiast jeżeli konsumenci
mają żywność którą chcielibyśmy Podziel funkcjonuje szereg
aplikacji Food sharing owych w których poszczególne pojedyncze osoby mogą wymieniać się już żywnością
która została zakupiona to chodzi oczywiście o względy bezpieczeństwa i staramy się żeby te standardy były
zachowane oczywiście przyjmiemy całą żywność znając ich źródło pochodzenia