FitnessMetoda 1:2:3. Zna ją każda pani domu

Metoda 1:2:3. Zna ją każda pani domu

Kruche ciasto to baza wielu wypieków. Kluczowe przy wyrabianiu go są odpowiednie proporcje. Dlatego każdy, kto uwielbia pieczenie powinien znać metodę 1:2:3.

Zasada 1:2:3 - jak zrobić idealne kruche ciasto?
Zasada 1:2:3 - jak zrobić idealne kruche ciasto?
Źródło zdjęć: © East News | Jan Kubieniec

Podstawy kruchego ciasta

Aby zrobić idealne kruche ciasto, potrzebujemy tylko trzech składników: masło, mąkę i cukier. Dzięki temu zrobimy idealną podstawę do wszelkiego rodzaju ciast, tart i innych rarytasów. Aby mieć pewność, że kruche ciasto wyjdzie idealne trzeba pilnować zasady 1:2:3. Na czym ona polega?

Zasada 1:2:3 - sekret na idealne kruche ciasto

Zasada 1:2:3 to nic innego jak stosunek cukru do masła i mąki. Jaki on powinien być? Na jedną część cukru przypadają dwie części masła i trzy części mąki. Przykład? 200 g cukru należy połączyć 400g masła i 600g mąki. To niezwykle prosta zasada, ale trzeba jeszcze pamiętać o innych czynnikach, które mają wpływ na to, jak wyjdzie kruche ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pasja jest kobietą". Marzena Figiel-Strzała o trudnej pracy reporterki

Do zrobienia kruchego ciasta najlepiej wybrać mąkę krupczatkę lub klasyczną mąkę pszenną. Do tego masło o wysokiej zawartości tłuszczu, najlepiej 82 proc. W niektórych źródłach można przeczytać, że nasze babcie stosowały jeden trik. Jakąś część masła zastępowały smalcem. Zamiast klasycznego cukru, warto postawić na cukier puder. Dlaczego? Cukier nie skarmelizuje się w trakcie pieczenia i szybko połączy się z pozostałymi składnikami. Do ciasta nie dodawajmy całego jajka - tylko źółtko, ewentualnie odrobinę wody. Wszystkie składniki muszą być zimne, by ciasto wyszło idealnie.

Przepis na kruche ciasto

Jak zrobić kruche ciasto?

  1. Zagnieć wszystkie składniki razem. Masło z mąką najlepiej posiekać nożem i połącz z resztą produktów.
  2. Po połączeniu składników, owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
  3. Po godzinie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, włóż do foremki i ponownie wstaw do lodówki. Zanim włożysz ciasto do piekarnika, nakłuj je widelcem.
  4. Kruche ciasto pieczemy ok. 25 min w temperaturze 170-200 stopni.

Kruche ciasto to jeden z najprostszych deserów, dlatego warto zatrzymać ten przepis, by popisać się przed domownikami lub gośćmi.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
kruche ciastojak zrobić kruche ciastopieczenie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)