GotowaniePrzepisyMiód najstarsze lekarstwo

Miód najstarsze lekarstwo

Miód spadziowy, akacjowy, gryczany, lipowy, nawłociowy, fasolowy, malinowy. Istnieje wiele odmian miodu i każda z nich ma swoiste właściwości, pochodzące od roślin z których jest zrobiony. Wszystkie odmiany łączą właściwości antybiotyczne i wzmacniające.

Miód najstarsze lekarstwo
Źródło zdjęć: © 123RF

29.05.2018 | aktual.: 27.02.2019 21:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Król Salomon radził: "Jedz, synu, miód, bo jest dobry i przedłuży dni twego żywota". Współczesna nauka potwierdza opinię biblijnego mędrca - jest remedium na (niemal) wszystko - w klinice Mayo zauważono, że u chorych, którym podczas i po chemioterapii podaje się dwie łyżeczki miodu, rzadziej występuje neutropenia - uszkodzenie układu odpornościowego.

Różne rodzaje miodu na różne dolegliwości

Wielokwiatowy
Polecany przy: chorobach serca i naczyń krwionośnych, anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła, przeziębieniu, leczeniu alergii. Wspomaga wątrobę w detoksykacji, wpływa pozytywnie na skórę.

Obraz
© Żyj naturalnie

Rzepakowy
Polecany przy: leczeniu infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zgadze, wzdęciach, chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, stanach wyczerpania organizmu. Przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek, ziarninowanie, gojenie oraz bliznowacenie ran. Wzmacnia serce, zapobiega schorzeniom miażdżycowym, obniża ciśnienie, zmniejsza obrzęki, wspomaga wątrobę w detoksykacji.

Lipowy
Polecany przy: przeziębieniu, grypie, schorzeniach dróg oddechowych, cukrzycy typu II, chorobach układu krwionośnego, chorobach ginekologicznych i układu moczowego, schorzeniach reumatycznych, leczeniu nerwicy, bezsenności. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną – ma silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze.

Spadziowy
Polecany przy: leczeniu dróg oddechowych, stanach zapalnych organizmu, schorzeniach reumatycznych, chorobach serca i naczyń krwionośnych, miażdżycy , nerwicy, chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach: nerek, skóry, stawów, leczeniu astmy, kamicy nerkowej, zapaleniu gruczołu krokowego. Reguluje przemianę materii, pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.

Gryczany
Polecany przy: leczeniu chorób serca, układu krążenia, niedokrwistości, chorób układu oddechowego nerwicy wegetatywnej, ochronie i odtruwaniu wątroby, cukrzycy typu II, dusznicy bolesnej , schorzeniach zakaźnych, osłabieniu wzroku, słuchu, przy kłopotach z pamięcią, w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach, wspomaganiu terapii przeciwnowotworowej. Występująca w miodzie kwercetyna spełnia ważną rolę wychwytywania wolnych rodników tlenowych. Posiada wysoką aktywnością antybiotyczną.

Akacjowy
Polecany przy: leczeniu zaburzeń trawienia, nadkwasoty żołądka, schorzeniach nerek, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przeziębieniach, chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce, paciorkowce) i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej), zmęczeniu fizycznym, psychicznym, osłabieniu organizmu, bezsenności. Usprawnia pracę wątroby, wykazuje działanie uspokajające.

Nawłociowy
Polecany przy: leczeniu: infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, dróg moczowych i skąpomoczu, kamicy nerkowej, przerostu prostaty oraz stawów, wyczerpaniu fizycznym, problemach z ukrwieniem żył kończyn dolnych i nerek, regulacji ciśnienia krwi , wzmocnieniu mięśnia sercowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, niewielkich krwawieniach układu pokarmowego, wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną.

Faceliowy
Polecany przy: wzmacnianiu odporności i organizmu, leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu pokarmowego , chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, chorobach górnych dróg oddechowych, astmie oskrzelowej, nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym.

Fasolowy
Polecany przy: wzmacnianiu odporności, wspomaganiu pracy serca i funkcjonowania całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego.

Wrzosowy
Polecany przy: leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej jamy ustnej, przeziębieniach, chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego), łagodzeniu schorzeń reumatycznych, przyswajaniu składników pokarmowych, regulacji pracy jelit, stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach, wspomaganiu leczenia Alzheimera, chorobach oczu, profilaktyce chorób prostaty. Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii. Wspiera odporność organizmu i regenerację po wysiłku.

Pyłek pszczeli
Polecany przy: osłabieniu, niedożywieniu, braku apetytu, biegunkach, zaparciach, przeciążeniu fizycznym i obciążeniu umysłowym, osłabieniu układu odpornościowego, regulacji trawienia, problemach z wątrobą, prostatą, obniżaniu cholesterolu, wzmacnianiu mięśnia serca, oczyszczaniu organizmu, ochronie i odtruwaniu wątroby, eliminacji szkodliwego oddziaływania wielu czynników chemicznych, depresji, leczeniu chorób alergicznych, cukrzycy, stanach zapalnych gardła, przeziębieniach i grypie, podniesieniu płodności.
Pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Działa regenerująco, wzmacnia żołądek, wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, wytrzymałość fizyczną. Posiada właściwości antybiotyczne.

Pierzga
Polecana przy: wzmocnieniu odporności, leczeniu dolegliwości żołądkowych, chorób jelit, prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i wątroby, wzmacnianiu układu krwionośnego i systemu nerwowego, wspomaganiu koncentracji i pamięci, zaburzeniach psychicznych, regulacji układu pokarmowego, łagodzeniu reakcji alergicznych, obniżeniu poziomu cholesterolu, anemii, oczyszczaniu wątroby i regeneracji organizmu. Posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Dlaczego warto jeść miód?
• Pomaga przy alergiach. W swoim składzie zawiera zestaw śladowych ilości różnorodnych pyłków - według niektórych ekspertów ekspozycja na bardzo małe ilości alergenów działa jak odczulająca szczepionka.
• Obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości acetylocholiny, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych.
• Zwiększa elastyczność mięśnia sercowego, hamuje procesy miażdżycowe oraz poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych.
• Posiada właściwości wzmacniające i jest naturalnym antybiotykiem.
• Łagodzi nerwy. Jest zalecany jako wsparcie przy leczeniu nerwic i depresji czy bezsenności.
• Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak choroba wrzodowa, zapalenie jelit i wiele innych. Reguluje czynności trawienne żołądka, a także poprawia przemianę materii.
• Działa korzystnie na wzrok. Zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój zapalenia rogówki i spojówki.
• Jest naturalnie czysty. Pszczoły są owadami szczególnie wrażliwymi na wszelkie zanieczyszczenia i gdy natrafiają na zanieczyszczony nektar (np. z chemicznie pryskanych roślin) giną. Produkowany przez nie miód jest więc pod względem biologicznym i chemicznym całkowicie bezpieczny.
• Chroni wątrobę i aktywuje wydzielanie żółci dzięki działającej osłonowo cholinie.
• Jedzenie miodu zapobiega utracie białych krwinek. W klinice Mayo zauważono, że chorych, którym podczas i po chemioterapii podaje się dwie łyżeczki miodu, rzadziej dotyka neutropenia - uszkodzenie układu odpornościowego będące jednym z groźniejszych powikłań po chemioterapii.
• Łagodzi dolegliwości układu oddechowego poprzez działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ułatwia oddychanie. Badania z udziałem 139 dzieci przeprowadzone w 2007 roku na Penn State College of Medicine pokazały, że miód gryczany ma lepsze wyniki w poskramianiu kaszlu niż dekstrometorfan, pochodna morfiny o ośrodkowym działaniu przeciwkaszlowym. Inne badanie pokazało, że przeziębione dzieci, które zjadły dwie łyżeczki miodu na pół godziny przed pójściem spać, kaszlały słabiej, spały spokojniej i rzadziej się budziły niż te, które nie dostały miodu.
• Pomaga w leczeniu ran i oparzeń. Metaanaliza opublikowana w "The Cochrane Library" dowodzi, że miód skutecznie leczy oparzenia i - jak piszą w podsumowaniu autorzy - "jest tańszy od wielu innych specyfików, zwłaszcza doustnych antybiotyków, które bywają często używane i mogą mieć szkodliwe skutki uboczne". Jennifer Eddy, profesor medycyny na University of Wisconsin, z powodzeniem leczy okładami z plastrów miodu owrzodzenia stóp u pacjentów z cukrzycą. Brytyjscy lekarze z Christie Hospital z Didsbury zajmujący się terapią nowotworów chcą zastosować miód do łagodzenia ewentualnych stanów zapalnych i zakażeń gronkowcem złocistym. Miód w terapii ran stosuje też wiele niemieckich szpitali. W badaniu norweskim (do którego używano norweskiego miodu leśnego oraz tzw. medmiodu - miodu poddanego procesowi rygorystycznego oczyszczania) za pomocą miodu aplikowanego miejscowo udało się zlikwidować wszystkie szczepy bakterii z trudno gojących się ran u 59 pacjentów. Po tygodniu smarowania miodem zainfekowane rany stały się sterylne.

• Może pomóc w metabolizowaniu alkoholu. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Langone Medical Center, przyjmowany doustnie miód może "zwiększyć zdolność organizmu do metabolizowania alkoholu, ograniczając skutki zatrucia alkoholem i przyspieszając zmniejszenie poziomu alkoholu we krwi". Czyżby oznaczało to, że staropolskie miody pitne były napojami, po których upojenie alkoholowe nie występowało?
• Leczy łupież. Pacjenci z łojotokowym zapaleniem skóry i łupieżem całkowicie pozbyli się swoich dolegliwości już po dwóch tygodniach kuracji miodowej. Chorzy zwilżali włosy 10-proc. wodnym roztworem miodu, który pozostawiali przez trzy godziny, a następnie spłukiwali. Świąd i złuszczanie skóry zniknęły już po tygodniu, po dwóch następowało całkowite wyleczenie, a choroba nie nawracała przez pół roku.
• Poprawia pamięć. Dr Zahiruddin Othman z Universiti Sains Malaysia obserwował trzy grupy kobiet w wieku menopauzalnym. W jednej z grup panie przyjmowały 20 g miodu dziennie, w drugiej stosowały hormonalną terapię zastępczą opartą na estrogenach i progesteronie, a grupa kontrolna nie dostawała ani hormonów, ani miodu. W testach pamięci po czterech miesiącach kuracji panie jedzące miód i panie przyjmujące hormony wypadły lepiej (zapamiętały średnio jedno słowo więcej z testu) niż ich koleżanki z grupy kontrolnej. Być może to efekt placebo lub tylko pobudzający wpływ zawartego w miodzie cukru. Pewne jest, że miód ma sporo chroniących mózg przeciwutleniaczy oraz że ułatwia przyswajanie wapnia, niezbędnego w procesie myślenia i podejmowania decyzji.
• Pomaga w dziecięcym zapaleniu żołądka i jelit. Badania kliniczne wykazały, że wbrew wielu obiegowym opiniom miód nie wydłuża, ale znacznie skraca czas trwania biegunki bakteryjnej u małych dzieci, a roztwór miodu z elektrolitami może być z powodzeniem używany jako środek zapobiegający odwodnieniu.
• Zapobiega refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Jak zapewnia na łamach "British Medical Journal" profesor Mahantayya V Math z Medical College w Kamothe w Indiach, miód - ze swoją lepkością przewyższającą blisko 126 razy lepkość wody, znakomicie zapobiega cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej.
• Dzięki zawartości tryptofanu ułatwia zasypianie. Tryptofan jest niezbędny do wytworzenia melatoniny - związku odpowiedzialnego za wysłanie w nocy sygnału, że czas na sen.

*Dlaczego lepiej słodzić miodem niż cukrem? *
W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.

Obraz
© Żyj naturalnie

Więcej tekstów na temat zdrowego trybu życia znaleźć można w dwumiesięczniku "Żyj naturalnie".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:Żyj naturalnie
Komentarze (0)