Na czym polega dieta tłuszczowa? Zasady, efekty, opinie
Jednym z największych mitów dotyczących odchudzania jest to, że to właśnie tłuszcz jest naszym największym wrogiem. Faktem jest jednak, że dużo bardziej przybieramy na wadze z racji nadprogramowych węglowodanów, co stało się podstawą zaskakującej dla niektórych diety tłuszczowej. Czym dokładnie jest dieta tłuszczowa i jakie są jej zasady?
12.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym jest dieta tłuszczowa?
Dieta tłuszczowa jest to taki sposób odżywiania bądź jadłospis, który zakłada niemal całkowitą eliminację węglowodanów w naszej diecie na rzecz produktów bogatych w zdrowe tłuszcze zwierzęce i roślinne. Dostarczane dotychczas organizmowi węglowodany zastępowane są w dużej mierze przez warzywa, natomiast żywność bogata w tłuszcze nasycone i cholesterol, podobnie jak produkty bogate w węglowodany, jest praktycznie usuwana z codziennego jadłospisu. Dieta tłuszczowa może być dla niektórych zaskoczeniem, jednak jej głównym założeniem jest to, że to nie tłuszcz jest naszym wrogiem, a właśnie spożywane w nadmiarze węglowodany.
Tłuszcze, podobnie jak białka i węglowodany, są dostarczanym poprzez pożywienie źródłem energii dla organizmu. W przypadku diety tłuszczowej największy nacisk kładziemy właśnie na spożywane przez nas tłuszcze, jednocześnie ograniczając mocno rolę węglowodanów. Najważniejsze w zastosowaniu diety tłuszczowej będzie otrzymywanie go z takich produktów jak ryby, orzechy czy oleje roślinne, bowiem są one naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Pamiętajmy jednocześnie, że w trakcie diety należy także przyjmować nasycone kwasy tłuszczowe, jednak trzeba je stosować z umiarem z racji ewentualnych negatywnych skutków dla zdrowia. Efekty diety tłuszczowej są szczególnie istotne dla sportowców, którzy stopniowo dążą do uzyskania wymarzonej sylwetki.
Co jeść przy diecie tłuszczowej?
Jadłospis diety tłuszczowej, podobnie jak w przypadku innych metod żywienia, powinien docelowo składać się z 4-5 posiłków dziennie spożywanych w równych odstępach czasu. Jeżeli zdecydujemy się na stosowanie diety tłuszczowej to powinniśmy wziąć pod uwagę takie produkty jak orzechy, oliwki, ryby, ziarna sezamu, awokado, siemię lniane, a także olej lniany i oliwę z oliwek, bowiem stanowią one dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Tych nasyconych dostarczamy natomiast głównie przez produkty zwierzęce, na przykład spożywając stek wołowy, nabiał, golonkę, boczek czy smalec. W przypadku sportowców warto uzupełnić dietę tłuszczową także o białko, a więc o produkty mleczne, mięso i kurze jaja.
Dieta tłuszczowa na masę
Osoby prowadzące na co dzień aktywny tryb życia często decydują się na zastosowanie diety tłuszczowej, która ma szczególne zastosowanie chociażby w przypadku kulturystów. Najczęściej dzielona jest ona na dwa cykle: masę i redukcję. Dieta na masę pomoże im uwydatnić mięśnie i przybrać na wadze w celu większego przyrostu masy mięśniowej, a potem podczas redukcji spalić nabytą tkankę tłuszczową. Pamiętajmy jednak, że jest to rozwiązanie wyłącznie dla osób aktywnych fizycznie, a więc bez konkretnego celu może być dla nas szkodliwe.