Powszechny błąd z bobem. Traci smak i właściwości

Już niedługo zacznie się prawdziwy szał na bób. Polacy często żartują z tego, że jedno z ich ulubionych warzyw strączkowych potrafi na targowiskach osiągać wprost zawrotne ceny. Jeśli już kupimy "zielone złoto", warto wiedzieć, jak ugotować. W ten sposób nie pozbawisz go wartości odżywczych.

To częsty błąd przy gotowaniu bobuTo częsty błąd przy gotowaniu bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaprutko-Janicka

Bób, jedno z ulubionych warzyw strączkowych Polaków, jest ceniony za swoje wartości odżywcze, dlatego warto go włączyć do codziennej diety. Kluczowe jest jednak, aby wiedzieć, jak go gotować, by nie utracił swoich cennych właściwości.

Latem, gdy na straganach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców, bób staje się popularnym dodatkiem do potraw. Wielu smakoszy spożywa go również samodzielnie, z dodatkiem masła i koperku, albo ugotowany i lekko podsmażony na boczku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Aby bób zachował swoją jędrność i wartości odżywcze, należy go odpowiednio gotować. Jest on często nazywany "polskimi pistacjami" i stanowi doskonałe źródło białka, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób ograniczających spożycie mięsa.

Prawdziwe "zielone złoto"

Bób jest bogaty w błonnik, który wspomaga pracę jelit i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dzięki niskiej kaloryczności i małej zawartości tłuszczu, jest również świetnym elementem diety odchudzającej.

Młody bób można spożywać na surowo w niewielkich ilościach. Najlepiej gotować go w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru przez około 10 minut. Starszy bób wymaga dłuższego gotowania, ale po 15 minutach warto sprawdzić jego miękkość i jędrność. Zbyt długie gotowanie powoduje utratę wartości odżywczych.

Przed gotowaniem starszy bób można moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Dodanie do wody przypraw, takich jak kminek, majeranek czy liść laurowy, zmniejsza ryzyko wzdęć. Aby zniwelować zapach gotującego się bobu, można dodać gałązkę kopru.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP © Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Jessica Alba i jej rodzina: dzieci, związki i nowe początki
Jessica Alba i jej rodzina: dzieci, związki i nowe początki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega