Wrzuć na patelnię. Już nie zrobisz bobu inaczej

To prawdziwa bomba witaminowa. Świeży i młody bób, nazywany żartobliwie "polskimi pistacjami", można łatwo znaleźć na targach czy w sklepach. Najlepiej smakuje oczywiście od razu po zakupie. Ugotowany bób możemy chrupać wieczorami do filmu - zamiast chipsów czy orzeszków.

Jak przygotować bób?
Jak przygotować bób?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lato trwa krótko, dlatego teraz przy przygotowaniu posiłków warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Fasola szparagowa, cukinia, szparagi czy bób cieszą się dużą popularnością wśród Polaków.

Nie inaczej jest z owocami. Aż ślinka cieknie na myśl o świeżych borówkach, czereśniach czy truskawkach. Lato to najlepszy czas, by eksperymentować z lżejszymi potrawami i wykorzystać to, co najlepsze.

Bób to nieodłączny element letniego stołu

Bób zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy potas. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego bób jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Surowy bób sprawdzi się też u osób z cukrzycą - to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Warto włączyć go do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Najprostszy sposób na bób to oczywiście ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Tak przygotowany sprawdzi się jako przekąska - zdrowa alternatywa dla chipsów czy słonych paluszków. Najpierw bób należy dokładnie wypłukać, umieścić w wodzie i gotować nie dłużej niż 15 minut. Wtedy jest chrupki. Niektórzy jedzą bób też na surowo.

Z czym jeść bób? Łatwe przepisy

Możesz wykorzystać go do sałatki. Obrany bób obierz ze skórki i wrzuć do miski. Dodaj posiekanego pomidora, świeżą rzodkiewkę, awokado i startego ogórka. Całość posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz też dodać ulubiony ser.

Kolejna opcja to smażony bób, który smakuje wyśmienicie. Zrobisz go szybko - bez spędzania w kuchni długich godzin. Umyty bób wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Gotuj przez 5-6 minut. Odcedź i wrzuć na rozgrzaną patelnię (możesz wykorzystać masło klarowane albo dobrej jakości oliwę).

Dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami. My szczególnie polecamy czosnek. Wystarczy kilka minut, by skórka delikatnie się zarumieniła. Tak przygotowany bób to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w upalne dni.

Z ugotowanego boku można też zrobić puree. To doskonały dodatek do mięsa lub ryb. Wystarczy zmiksować ugotowany bób z niewielką ilością oliwy z oliwek i czosnku.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (19)