Wrzuć na patelnię. Już nie zrobisz bobu inaczej
To prawdziwa bomba witaminowa. Świeży i młody bób, nazywany żartobliwie "polskimi pistacjami", można łatwo znaleźć na targach czy w sklepach. Najlepiej smakuje oczywiście od razu po zakupie. Ugotowany bób możemy chrupać wieczorami do filmu - zamiast chipsów czy orzeszków.
06.07.2024 | aktual.: 06.07.2024 15:36
Lato trwa krótko, dlatego teraz przy przygotowaniu posiłków warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Fasola szparagowa, cukinia, szparagi czy bób cieszą się dużą popularnością wśród Polaków.
Nie inaczej jest z owocami. Aż ślinka cieknie na myśl o świeżych borówkach, czereśniach czy truskawkach. Lato to najlepszy czas, by eksperymentować z lżejszymi potrawami i wykorzystać to, co najlepsze.
Bób to nieodłączny element letniego stołu
Bób zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez czy potas. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego bób jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Surowy bób sprawdzi się też u osób z cukrzycą - to za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Warto włączyć go do swojej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostszy sposób na bób to oczywiście ugotowanie go w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Tak przygotowany sprawdzi się jako przekąska - zdrowa alternatywa dla chipsów czy słonych paluszków. Najpierw bób należy dokładnie wypłukać, umieścić w wodzie i gotować nie dłużej niż 15 minut. Wtedy jest chrupki. Niektórzy jedzą bób też na surowo.
Z czym jeść bób? Łatwe przepisy
Możesz wykorzystać go do sałatki. Obrany bób obierz ze skórki i wrzuć do miski. Dodaj posiekanego pomidora, świeżą rzodkiewkę, awokado i startego ogórka. Całość posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz też dodać ulubiony ser.
Kolejna opcja to smażony bób, który smakuje wyśmienicie. Zrobisz go szybko - bez spędzania w kuchni długich godzin. Umyty bób wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Gotuj przez 5-6 minut. Odcedź i wrzuć na rozgrzaną patelnię (możesz wykorzystać masło klarowane albo dobrej jakości oliwę).
Dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami. My szczególnie polecamy czosnek. Wystarczy kilka minut, by skórka delikatnie się zarumieniła. Tak przygotowany bób to prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w upalne dni.
Z ugotowanego boku można też zrobić puree. To doskonały dodatek do mięsa lub ryb. Wystarczy zmiksować ugotowany bób z niewielką ilością oliwy z oliwek i czosnku.
Zobacz również: Nigdy nie wyrzucaj skórek od bobu. Patent robi furorę
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl