Wrzuć do żurku. Goście będą prosić o dokładkę
Wielkanoc zbliżają się wielkim krokami. To oznacza, że wiele z nas już rozpoczęło przygotowania do świąt. Nie ma tradycyjnego stołu wielkanocnego bez sałatki jarzynowej, jajek oraz żurku. Nie można zapominać też o białej kiełbasie. Która lepiej sprawdzi się do zupy? Parzona czy surowa?
Tradycyjnie do wielkanocnego żurku dodaje się białą kiełbasę. Jednak, która będzie najlepsza? Ta surowa jest sprzedawana w osłonce bez obróbki cieplnej, podczas gdy parzona jest moczona przez kilkanaście minut w gorącej wodzie. Pierwsza powinna być gotowana, pieczona lub usmażona przed spożyciem, natomiast druga może być spożywana na zimno, chociaż wtedy traci na smaku.
Czym różni się biała kiełbasa surowa od parzonej?
Metody obróbki powodują zupełnie inny smak kiełbasy. Parzona jest delikatniejsza, natomiast surowa ma znacznie bardziej intensywny aromat. Dlatego jeżeli należysz do osób, które nie przepadają za wyrazistym smakiem, warto wybrać parzoną kiełbasę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z kolei surowa kiełbasa ma nieco inną konsystencję, przypominającą drobne mięso mielone. To powoduje, że jej walory smakowe są zdecydowanie bardziej intensywne. Ten rodzaj wędliny możesz wykorzystać jako farsz lub do przygotowania koltetów - wystarczy wcześniej ściągnąć z niej osłonkę.
Czytaj też: Jakub Kuroń tak robi żurek. Dodaje sekretny składnik, który u innych często ląduje w koszu
Która kiełbasa jest najlepsza do żurku?
Warto wspomnieć, że żurek jest kluczowym elementem świątecznego stołu i chociaż to zakwas odgrywa istotną rolę w jego smaku, to nie jest to jedyny składnik, który powinien znaleźć się w tej wielkanocnej zupie. Mowa tu oczywiście o białej kiełbasie, która jest doskonałym uzupełnieniem tego dania.
Jeśli chodzi o wybór odpowiedniej kiełbasy do żurku, należy wiedzieć, że istnieją dwie szkoły podania tej zupy z białą kiełbasą. Dlatego też trudno jednoznacznie odpowiedzieć, czy surowa, czy parzona będzie lepsza do dania, które planujesz przygotować. Pierwsza z nich sugeruje dodanie mięsnej wstawki do talerza, w czym świetnie sprawdza się kiełbasa parzona. Druga opcja polega na gotowaniu zupy wraz z kiełbasą, gdzie najlepiej wybrać surową. W trakcie gotowania kiełbasa rozpada się, dodając aromatu do żuru. Warto pamiętać, by wędlina była jak najlepszej jakości i ze sprawdzonego źródła.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl