Istnieją produkty, które możesz spożywać praktycznie bez ograniczeń? Zdrowy rozsądek zawsze jest wskazany. Jednak po te pokarmy możesz sięgać bez obawy o dodatkowe kilogramy. Pomagają schudnąć, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i zapobiegają przewlekłym chorobom. Wykorzystaj ich dobroczynną moc. Niektóre mogą okazać się zaskoczeniem.
Czy istnieją produkty, które możesz spożywać praktycznie bez ograniczeń? Zdrowy rozsądek zawsze jest wskazany. Jednak po te pokarmy możesz sięgać bez obawy o dodatkowe kilogramy. Pomagają schudnąć, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i zapobiegają przewlekłym chorobom. Wykorzystaj ich dobroczynną moc. Niektóre mogą okazać się zaskoczeniem.
Jajka
Niedoceniane w procesie odchudzania. A szkoda, bo są przecież doskonałym źródłem ograniczającego apetyt białka. Badania potwierdzają, ze kobiety z nadwagą spożywające na śniadanie jajko, straciły na wadze więcej niż te rozpoczynające swój dzień od bułeczki. Zawierają także cholinę, która przyspiesza spalanie tłuszczu. I nie trzeba martwić się o cholesterol. Badania wykazały, że osoby spożywające jajka nie mają wyższego poziomu złego cholesterolu i niższego poziomu dobrego cholesterolu.
Na podst. health.com (ms)/(mtr), WP Kobieta
Awokado
Nie ma powodu, aby bać się jedzenia zdrowych tłuszczów. Obecny w awokado kwas oleinowy, związek nienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), może zagłuszyć głód. Owoc zawiera też dużo błonnika i białka.
Oczyszcza organizm i usuwa szkodliwe toksyny. Spożywaj codziennie połowę awokado i obserwuj, jak topnieje tłuszcz.
Owies
Jest bogatym źródłem błonnika, który zapewnia nam uczucie sytości. Zawiera również zdrowe węglowodany, które poprawiają metabolizm i spalają tłuszcz. Owsianka zwana jest śniadaniem mistrzów.
Nic dziwnego, bo doskonale wypełnia żołądek, dodaje energii i redukuje łaknienie. Naukowcy potwierdzają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające tego zboża.
Pomarańcze
Nie spodziewasz się wiele po pomarańczach? Zawierają tylko 59 kalorii i są świetnym źródłem błonnika, co daje im 38 miejsce na przygotowanej przez australijskich naukowców liście wypełniających produktów.
Ponadto amerykańcy specjaliści dowiedli, że osoby z wyższym poziomem witaminy C potrafią podczas sesji na bieżni spalić 25 proc. tłuszczu więcej, zaś pomarańcze są jej bogatym źródłem. Brzmi zachęcająco?
Brązowy ryż
Stanowi zdrowsze i bogatsze źródło błonnika niż biały ryż. Pół szklanki zawiera 1,7 g zdrowych węglowodanów, które poprawiają przemianę materii i spalają tłuszcz. Ten niskokaloryczny produkt powinien częściej gościć w naszym menu.
Gruszki
Już tylko jedna gruszka pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Badania wykazały, że kobiety, które jadły trzy gruszki dziennie, spożywały mniej kalorii i straciły więcej na wadze niż te, które o nich zapominały.
Naukowcy potwierdzają, że dieta urozmaicona zwiększoną ilością błonnika pomaga w redukowaniu tłuszczu trzewnego.
Wino
W winogronach możemy znaleźć resweratrol, słynny przeciwutleniacz, który zatrzymuje proces odkładnia tłuszczu. Badania pokazały, że osoby umiarkowanie pijące wino miały węższe talie i mniej tłuszczu niż od niego stroniące.
Lampka czerwonego wina pomoże zwiększyć spalanie kalorii przez 90 minut.
Gorzka czekolada
Miłośnicy czekolady mogą mieć jeszcze jeden powód do radości. Tabliczka gorzkiej czekolady spowalnia proces trawienia, co zapewnia na dłużej uczucie sytości. Badania pokazują, że dieta bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe poprawia metabolizm, spala tłuszcz i kalorie.
Zatem spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach może pomóc w walce z nadwagą. Jej działanie antystresowe poprawi także twój nastrój. Nie zapominaj, że w czekoladzie znajdziemy kompleks minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Grejpfrut
Czy wiedziałeś, że spożywanie połowy grejpfruta przed każdym posiłkiem pomoże ci stracić nawet pół kilograma w ciągu tygodnia? Dlaczego? Związki w nim zawarte regulują poziom insuliny i hormonów, co doprowadza do utraty wagi.
Grejpfrut jest również świetnym źródłem białka i kryje w sobie 90 proc. wody. Zapewnia uczucie sytości, więc chroni cię przed sięganiem po kaloryczne przekąski.
Zielona herbata
Zawarte w zielonej herbacie przeciwutleniacze pomagają spalić tłuszcz w okolicy brzucha. Badania wykazały, że spożywanie pięciu filiżanek dziennie pomaga stracić więcej na wadze niż bieg wokół boiska.
Ale nie tylko przyspieszenie metabolizmu jest jej zasługą. Wszystkim odchudzającym się paniom przyda się również poprawa elastyczności skóry.
Soczewica
Jest cennym źródło przyswajalnego białka, węglowodanów, błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu i sodu.
Pół szklanki gotowanych ziaren dostarcza 3,4 g zdrowych węglowodanów, które poprawiają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu. Warto dodać, że sprzyja ona nie tylko szczupłej sylwetce, ale chroni również przez chorobami serca i nowotworami.
Migdały
Orzechy to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, które pomagają nam schudnąć. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza jeden z ich rodzajów.
Pewne badanie wykazało, że osoby codziennie dodające do pożywienia nakrętkę migdałów straciły na wadze więcej niż te, które zastąpiły je tzw. ciężkimi przekąskami, np. krakersami.
Mleko o niskiej zawartości tłuszczu
Zarówno kwas tłuszczowy, jak i białka, które znajdziemy w mleku, pomagają na dłużej zachować uczucie sytości. Nie warto również zapominać o wapniu.
Badania wykazały, że kobiety dostarczające organizmowi od 1000 do 1400 mg wapnia, spalały więcej tłuszczu i kalorii.
Ziarna quinoa
Komosa ryżowa jest kolejnym pełnoziarnistym produktem, który sprzyja odchudzaniu. A wszystko dzięki bogatej zawartości sycącego białka. Chcesz uniknąć podjadania między posiłkami?
Sięgaj po ziarna quinoa, które zachwycają wachlarzem cennych składników odżywczych: białko, magnez, potas, fosfor, wapń, mangan, witaminy z grupy B i witamina E. Niskokaloryczność, działanie przeciwzapalne i antywirusowe - to jej atuty.
Czarna fasola
Cenne źródło błonnika, białka, przyswajalnego żelaza, wapnia, miedzi, potasu, cynku, kwasów omega-3, witamin z grupy B i niacyny. Spośród wszystkich odmian wyróżnia ją bogactwo antyoksydantów.
Kubek czarnej fasoli dostarcza nam 15 gramów białka. Nie znajdziemy w nim tłuszczów nasyconych, które są składnikiem czerwonego mięsa. Zapewnia uczucie sytości, dlatego pozwala kontrolować wagę. Warto wspomnieć także o jej nieocenionym wpływie na serce, mózg, nerki, skórę, włosy i paznokcie. Szczupła i piękna dzięki fasoli - od dziś to możliwe!
Łosoś
Źródło chudego białka. Badania potwierdziły, że 50 proc. pań w wieku 18-50 lat nie wie, czy dostarcza wystarczające ilości tego niezbędnego składnika odżywczego.
Siła łososia tkwi w kwasach tłuszczowych MUFA. Badania wykazały, że osoby będące na diecie opartej na kwasach tłuszczowych straciły średnio 4 kilogramy, podczas gdy osoby stosujące niskotłuszczową dietę zyskały ok. 2,7 kg. Łosoś zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają spalić kalorie i ograniczają apetyt. Znajdziemy w nim także witaminy A, D i E oraz minerały: selen, fosfor i magnez.
Banany
Również zostały zakwalifikowane do odchudzającego jedzenia. Lekko zielone, średniej wielkości banany nie tylko nas wypełnią, ale poprawią także naszą przemianę materii.
Ponadto zawierają 12,5 gramów zdrowych węglowodanów i kryje się w nich dużo magnezu, potasu i witamin z grupy B. Nawet dojrzałe banany wciąż plasują się wysoko na liście produktów o dobroczynnych właściwościach. Owoce wspomagają regenerację organizmu, ułatwiają zasypianie oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Jagody
Słyną z właściwości przeciwstarzeniowych. Ale często zapominamy, że jedna szklanka zawiera tylko 80 kalorii i dzięki 4 gramom błonnika zapewnia przez dłuższy czas uczucie sytości.
Badania potwierdzają, że jagody pomagają w procesie odchudzania - poprawiają przemianę materii. Za ich spożywaniem powinny przemawiać przede wszystkim cenne składniki odżywcze, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm.