Największe zalety soku z marchwi
Warto pić sok z marchewki! To nieocenione źródło bardzo korzystnych składników odżywczych, które wzmacniają zdrowie i pomagają zachować młody wygląd.
Warto pić sok z marchewki! To nieocenione źródło bardzo korzystnych składników odżywczych, które wzmacniają zdrowie i pomagają zachować młody wygląd.
Dobry na odchudzanie
Szklanka soku marchwiowego ma ok. 85 kcal. Warto go pić, jeśli zależy ci na zgrabnej figurze. Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, a sok z niej to smaczna, zdrowa i sycąca przekąska. Warzywo to stanowi świetne źródło błonnika, a ten również pomaga schudnąć – w ten sposób, że reguluje ruch robaczkowy jelit i rytm wypróżnień.
Pomaga przedłużyć młodość
Cenna w soku marchwiowym jest witamina E, czyli tzw. eliksir młodości. To bardzo silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i chroni nas przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami. Bezcenny jest też beta-karoten, który należy do grupy karotenoidów, silnych przeciwutleniaczy. Marchew to jeden z głównych produktów w diecie anti-aging, czyli opóźniającej starzenie.
Nadaje skórze ładny odcień
Regularne wypijanie soku z marchwi to znacznie zdrowszy i bezpieczniejszy sposób na ładny koloryt skóry niż opalanie na słońcu czy w solarium. Wystarczy pić szklankę soku marchewkowego dziennie, aby po ok. 2 tygodniach zauważyć efekty. Dzieje się tak, ponieważ organizm odkłada nadmiar beta-karotenu w skórze. Uwaga – z sokiem marchwiowym nie należy przesadzać, bo skóra stanie się pomarańczowa.
Zbija wysoki cholesterol
Obecny w marchwi potas obniża poziom „złego” cholesterolu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda dowiodły, że spożywając jedną marchewkę dziennie, wpływamy na zredukowanie cholesterolu (frakcja LDL), co o 30 proc. obniża ryzyko zawału, a o 70 proc. udaru mózgu – łatwo więc sobie wyobrazić, że sok z kilku marchewek to zdrowotna bomba. Sok marchwiowy odpowiada ponadto za prawidłowe ciśnienie krwi.
Usprawnia pracę wątroby
Składniki obecne w soku marchwiowym bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie wątroby – m.in. chronią nas przed jej otłuszczeniem. By wątroba mogła się zregenerować i sprawnie pracować, warto regularnie wypijać szklankę soku.
Jest cenny w składniki odżywcze
Kto nie przekonał się do soku z marchwi, powinien wiedzieć, że to bogactwo zdrowia. Taki napój zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, K, H, E, PP i K, a także żelazo, wapń, cynk, potas, miedź, fosfor, jod, magnez, kobalt , krzem. Marchew ma też w składzie białka, tłuszcze, celulozę, pektyny, flawonoidy i węglowodany. W ok. 90 proc. składa się z wody.
Dobry dla diabetyków
Związki obecne w soku z marchwi wykazują działanie insulinopodobne. Korzeń marchwi, z którego robimy sok, ma właściwości przeciwcukrzycowe. W diecie diabetyków wskazane są produkty, które mają niski indeks glikemiczny – powoli podwyższają one poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na ilość produkowanej insuliny.
Usprawnia wzrok
Obecny w soku z marchwi beta-karoten jest źródłem aktywnych form witaminy A, która bierze udział w procesie widzenia (m.in. odgrywa ważną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce). Niedobór witaminy A skutkuje pogorszeniem wzroku. Pijąc sok marchwiowy, wpływamy na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej (to najczęstsza przyczyna ślepoty związana z wiekiem), uszkodzenia soczewki i rozwoju zaćmy.
Wzmacnia zęby, włosy i paznokcie
Jeśli chcesz, aby były mocne i zdrowe, regularnie wypijaj sok z marchwi. Zwarta w nim witamina A odpowiada za prawidłowy wzrost kości i zębów, a także zapobiega wypadaniu włosów i łupieżowi. Korzystnie na włosy wpływa również witamina E. Dzięki systematycznemu wypijaniu soku z marchwi paznokcie nie będą się łamać i rozdwajać, a twoje kosmyki zaczną lśnić i nie będą wypadać.
Wzmacnia odporność
Sok marchwiowy warto pić o każdej porze roku, a jesienią i zimą, gdy nasz system odpornościowy jest osłabiony – szczególnie. Obecne w tym napoju składniki odżywcze pobudzają pracę enzymów, które chronią nas przed wirusami i bakteriami. Sok z marchwi działa przeciwzapalnie. Jego spożywanie to najlepsza metoda, by dobroczynne związki obecne w marchewce błyskawicznie trafiły do twojego organizmu.
EPN/(mtr), kobieta.wp.pl