Naleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepisy na zdrowe naleśniki
04.09.2018 15:11, aktual.: 19.12.2018 15:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wiesz, jak zrobić zdrowe naleśniki, żeby nie rozpadały się ani nie przywierały do patelni? Wypróbuj nasze przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej oraz fit naleśniki z mąki kukurydzianej.
Wegańskie naleśniki z mąki ryżowej
Nigdy nie wiesz, kto nieoczekiwanie wpadnie na obiad bądź kolację? Bezglutenowe i wegańskie naleśniki są najbezpieczniejszym rozwiązaniem, które dodatkowo nie grozi żadną alergią pokarmową. A jajka nie są potrzebne, aby skleić ciasto naleśnikowe.
Składniki na same naleśniki:
- 1 łyżka mąki ryżowej.
- 1 szklanka surowego, białego ryżu.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Namocz surowy ryż w garnku z zimną wodą, która go przykryje i zostaw na całą noc (w tej postaci w lodówce nie zepsuje się nawet przez kilka dni).
- Wypłucz ryż i odcedź go.
- W dużej misce umieść ryż, zalany 1 szklanką zimnej wody.
- Odrobinę posól i dokładnie zmiksuj na gładko.
- Wsyp mąkę ryżową i zamieszaj ciasto na naleśniki łyżką (będzie rzadkie oraz wodniste).
- Na patelni z mocno rozgrzanym olejem roślinnym smaż naleśniki fit na złoto z obu stron, uzupełniając olej w razie potrzeby.
Dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej będą po usmażeniu białe. Można smażyć naraz grubszą porcję, aby przypominały pancakes albo cieńszą i będą wyglądać jako francuskie crepes. Podawaj je w wersji słonej albo słodkiej. Jeśli mają pozostać wegańskie, unikaj sera, bitej śmietany, nadzienia na bazie jajek. Zdrowe naleśniki mogą także posłużyć jako baza do zrobienia tortu, przekładanego owocami i bakaliami.
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Kukurydziane naleśniki są bezglutenowe i pyszne o lekko żółtym zabarwieniu, zależnie od ilości dodanej mąki. Dadzą się bez problemu zrolować i złożyć w krokieta, bo są elastyczne i się nie rozpadają. Podstawowa wersja ciasta na naleśniki z mąki kukurydzianej to opcja wegańska, bez jajek. To, jak je podasz na obiad, kolację czy nawet śniadanie, zależy już tylko od składników w lodówce, inwencji twórczej i apetytu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej.
- 1 szklanka zimnego płynu, którym dysponujemy, może to być mleko roślinne albo po prostu woda mineralna niegazowana.
- Szczypta soli.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia zdrowych naleśników.
Przygotowanie:
- Mąkę kukurydzianą połącz w dużej misce z zimnym płynem i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Dosól odrobinę i pomieszaj.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, ostrożnie je przerzucając drewnianą szpatułką.
- Przed nałożeniem świeżej porcji ciasta naleśnikowego na patelnię wymieszaj ciasto za każdym razem, bo prędko się rozwarstwia.
- Gdy tłuszcz już zniknie z patelni, możesz spróbować smażyć dietetyczne naleśniki na suchej patelni, aby były mniej kaloryczne.
Rada: o słodkim lub słonym smaku zdrowych naleśników nie musisz decydować już na etapie robienia ciasta naleśnikowego. Usmażone dietetyczne naleśniki są na tyle delikatne, że z łatwością możesz je zdominować konkretnym smakiem nawet na zimno, po wyjęciu ich z lodówki. Usmaż je z całej porcji ciasta i pałaszuj przez kilka dni.