FitnessNaleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepisy na zdrowe naleśniki

Naleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepisy na zdrowe naleśniki

Czy wiesz, jak zrobić zdrowe naleśniki, żeby nie rozpadały się ani nie przywierały do patelni? Wypróbuj nasze przepisy na dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej oraz fit naleśniki z mąki kukurydzianej.

Naleśniki z mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepisy na zdrowe naleśniki
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

04.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wegańskie naleśniki z mąki ryżowej

Nigdy nie wiesz, kto nieoczekiwanie wpadnie na obiad bądź kolację? Bezglutenowe i wegańskie naleśniki są najbezpieczniejszym rozwiązaniem, które dodatkowo nie grozi żadną alergią pokarmową. A jajka nie są potrzebne, aby skleić ciasto naleśnikowe.

Składniki na same naleśniki:

  • 1 łyżka mąki ryżowej.
  • 1 szklanka surowego, białego ryżu.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

  • Namocz surowy ryż w garnku z zimną wodą, która go przykryje i zostaw na całą noc (w tej postaci w lodówce nie zepsuje się nawet przez kilka dni).
  • Wypłucz ryż i odcedź go.
  • W dużej misce umieść ryż, zalany 1 szklanką zimnej wody.
  • Odrobinę posól i dokładnie zmiksuj na gładko.
  • Wsyp mąkę ryżową i zamieszaj ciasto na naleśniki łyżką (będzie rzadkie oraz wodniste).
  • Na patelni z mocno rozgrzanym olejem roślinnym smaż naleśniki fit na złoto z obu stron, uzupełniając olej w razie potrzeby.

Dietetyczne naleśniki z mąki ryżowej będą po usmażeniu białe. Można smażyć naraz grubszą porcję, aby przypominały pancakes albo cieńszą i będą wyglądać jako francuskie crepes. Podawaj je w wersji słonej albo słodkiej. Jeśli mają pozostać wegańskie, unikaj sera, bitej śmietany, nadzienia na bazie jajek. Zdrowe naleśniki mogą także posłużyć jako baza do zrobienia tortu, przekładanego owocami i bakaliami.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Kukurydziane naleśniki są bezglutenowe i pyszne o lekko żółtym zabarwieniu, zależnie od ilości dodanej mąki. Dadzą się bez problemu zrolować i złożyć w krokieta, bo są elastyczne i się nie rozpadają. Podstawowa wersja ciasta na naleśniki z mąki kukurydzianej to opcja wegańska, bez jajek. To, jak je podasz na obiad, kolację czy nawet śniadanie, zależy już tylko od składników w lodówce, inwencji twórczej i apetytu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej.
  • 1 szklanka zimnego płynu, którym dysponujemy, może to być mleko roślinne albo po prostu woda mineralna niegazowana.
  • Szczypta soli.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia zdrowych naleśników.

Przygotowanie:

  • Mąkę kukurydzianą połącz w dużej misce z zimnym płynem i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Dosól odrobinę i pomieszaj.
  • Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, ostrożnie je przerzucając drewnianą szpatułką.
  • Przed nałożeniem świeżej porcji ciasta naleśnikowego na patelnię wymieszaj ciasto za każdym razem, bo prędko się rozwarstwia.
  • Gdy tłuszcz już zniknie z patelni, możesz spróbować smażyć dietetyczne naleśniki na suchej patelni, aby były mniej kaloryczne.

Rada: o słodkim lub słonym smaku zdrowych naleśników nie musisz decydować już na etapie robienia ciasta naleśnikowego. Usmażone dietetyczne naleśniki są na tyle delikatne, że z łatwością możesz je zdominować konkretnym smakiem nawet na zimno, po wyjęciu ich z lodówki. Usmaż je z całej porcji ciasta i pałaszuj przez kilka dni.

Komentarze (0)