GotowaniePrzepisyNalewka z winogron. Przygotuj smaczną i delikatną ratafię – to prostsze, niż myślisz

Nalewka z winogron. Przygotuj smaczną i delikatną ratafię – to prostsze, niż myślisz

Nalewka z winogron to trunek, który można bardzo szybko i wygodnie przygotować szczególnie w przypadku, gdy nie mamy doświadczenia w robieniu podobnych napojów. Zbliża się pora roku, która sprzyja tworzeniu zapasów do spiżarni i nie tylko. Jeśli marzysz o domowej nalewce z winogron, koniecznie zajrzyj poniżej w poszukiwaniu smacznych przepisów.

Nalewka z winogron posmakuje fanom domowych trunków.
Nalewka z winogron posmakuje fanom domowych trunków.
Źródło zdjęć: © 123RF

11.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wykorzystanie winogron do nalewki to doskonały pomysł, ponieważ owoce te posiadają wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Warto skorzystać z domowej nalewki z winogron, ponieważ wpływa ona na przeciwdziałanie zakwaszeniu i nie tylko. Szczególnie polecane są ciemne winogrona – zawierają cenne flawonoidy chroniące serce.

Nalewka z winogron – klasyczna propozycja

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu;
  • 0,5 kg cukru;
  • kilka goździków;
  • pół laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek dokładnie umyj owoce, po czym włóż je do dużego słoika i rozgnieć winogrona widelcem.
  2. Dodaj wódkę i spirytus, zakręć słoik oraz odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc – co kilka dni potrząsaj słoikiem.
  3. Po miesiącu zlej alkohol, a do owoców dodaj cukier, wanilię i goździki – mieszankę pozostaw na kolejne 2 tygodnie, ale codziennie mieszaj zawartość.
  4. Po rozpuszczeniu cukru, przelej powstały syrop do wcześniej odlanego alkoholu.
  5. Nalewkę z winogrona przelej do butelek i pozostaw na kolejne miesiące.

Nalewka z winogron – mocniejszy wariant

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron;
  • 1,5 kg drobnego cukru;
  • 1 litr wódki;
  • 0,5 litra spirytusu;
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie umyj winogrona i oderwij gałązki, po czym przełóż owoce do wysokiego naczynia.
  2. Zasyp całość cukrem i odstaw na 2 dni, ale co jakiś czas zamieszaj.
  3. Po tym czasie zalej winogrona wódką oraz wrzuć goździki – odstaw na tydzień.
  4. Po upływie 7 dni zamieszaj całość i wlej spirytus – odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  5. Przelej nalewkę z owocami i przecedź przez sito. Wyciśnij sok i jeszcze przefiltruj nalewkę przez gazę.
  6. Na koniec przelej trunek do butelek, a po 3 miesiącach będziesz cieszyć się winogronową nalewką.

Nalewka z winogron – miodowa słodycz

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron;
  • 1 litr spirytusu;
  • 1 litr miodu;
  • goździki;
  • pół laski wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte winogrona wrzuć do słoika, dodaj goździki i wanilię – całość zalej spirytusem.
  2. Odstaw szczelnie zamknięty słoik w ciemnym miejscu na 6 tygodni, ale raz na jakiś czas postaraj się potrząsnąć mieszanką.
  3. Zlej powstały płyn, a winogrona zalej miodem.
  4. Codziennie mieszaj napój, aby miód się całkowicie rozpuścił.
  5. Po 2 tygodniach znowu odlej płyn i połącz go z wcześniejszym alkoholowym trunkiem.
  6. Całość przefiltruj i wlej do butelek – nalewka z winogron powinna leżakować 3 miesiące.
Komentarze (2)