Nalewka z wiśni. Jak własnoręcznie zrobić wiśniówkę? Babciny sposób na leczniczy i słodki napój
Nalewka z wiśni to znany od dawna domowy napój, który od zawsze uznawano za leczniczy trunek. Nic dziwnego, że jest polecany jako środek na wiele dolegliwości zdrowotnych. Nadchodzi okres jesiennej słoty, dlatego warto pomyśleć o smacznej i zdrowej przy okazji nalewce z wiśni. Podobnie jak w przypadku innych nalewek, tak i tutaj więcej czasu zajmuje konserwowanie, niż przygotowanie.
08.09.2020 09:49
Nalewka z wiśni zwana popularnie wiśniówką powinna znaleźć się w każdej spiżarni. Właściwości napoju są znane jako moczopędne oraz ułatwiające krążenie. Idealnie na jesienną porę roku. Jeśli chcesz stworzyć smaczną nalewkę z wiśni, koniecznie zajrzyj poniżej po sprawdzone przepisy.
Nalewka z wiśni – jakie owoce wybrać?
Chcąc przygotować nalewkę z wiśni, należy przygotować świeże i dojrzałe owoce. Najlepiej, aby wiśnie były miękkie, a nawet przejrzałe, ale nie mogą być zgniłe. Wielu znawców wiśniówki poleca owoce ze starych upraw, więc poszukaj takich właśnie wiśni na lokalnych targach. Często także pomocne są liści oraz pestki – nie wyrzucaj ich, bo mogą się naprawdę przydać.
Nalewka z wiśni – co z cukrem?
Bardzo częstym pytaniem dotyczącym nalewki z wiśni jest sprawa cukru. Proporcje cukru i alkoholu zależą od jakości i ilości wykorzystanych owoców. Istnieją także przepisy, w których nie używa się w ogóle cukru, ponieważ same wiśnie są wystarczająco słodkie, ale przy okazji nalewka z wiśni okazuje się znacznie mocniejsza.
Nalewka z wiśni – klasyczny przepis
Potrzebne składniki:
- 2,5 kg dojrzałych owoców;
- 1 kg cukru;
- 2 litry spirytusu;
- 2 litry wódki.
Przygotowanie:
Wiśnie umyj w zimnej wodzie i usuń ogonki, po czym umieść owoce w gąsiorze do wysokości 2/3. Zalej spirytusem, zakorkuj i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej nalewkę z wiśni, a owoce zasyp cukrem, zalej wódką i ponownie odstaw na 2 tygodnie. Następnie wymieszaj ze sobą obie nalewki i przelej do szklanych butelek.
Nalewka z wiśni – babcina receptura
W przypadku tej wersji nalewki z wiśni nie są podawane ilości owoców i alkoholu, a proporcje, jakie należy przede wszystkim zachować. Pamiętaj, że na każdy kilogram wydrylowanych wiśni przypada 0,5 litra spirytusu oraz 200 ml wody. Zalej wiśnie wodą i alkoholem, aby zakryć je w całości. Następnie odstaw nalewkę z wiśni na 6 tygodni, ale co kilka dni wstrząsaj naczyniem. Po wyznaczonym czasie przelej powstały napój do naczynia, a pozostałe owoce zasyp cukrem – po kilku dniach, gdy cukier się rozpuści, powstanie na dnie gęsty syrop. Połącz go z wcześniej powstałym alkoholem i pozostaw nalewkę z wiśni na kolejne 4 tygodnie.
Nalewka z wiśni – dodatkowe liście
Chcąc przygotować wiśniówkę, możesz również skorzystać z aronii oraz wiśniowych liści. Co będzie potrzebne?
Składniki:
- 1,5 kg aronii;
- około 300 liści wiśni;
- 1,5 litra wody;
- 1 litr spirytusu;
- 50 g kwasku cytrynowego.
Owoce aronii i liście wiśni zalej wodą oraz gotować przez 45 minut. Powstały płyn przecedź przez sitko, dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Kiedy wszystko ostygnie, wlej sok do spirytusu, po czym przelej całość do butelek i odstaw. Wiśniówka nabierze odpowiedniego smaku oraz mocy.