Namocz pięć minut. Szybko sobie podziękujesz

Namocz pięć minut. Szybko sobie podziękujesz

Jak prawidłowo myć truskawki?
Jak prawidłowo myć truskawki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.06.2023 10:57, aktualizacja: 07.06.2023 11:38

Wraz z początkiem czerwca zaczyna się sezon na truskawki. Jeśli po zakupie chcesz cieszyć się pysznymi, jędrnymi owocami przez co najmniej dwa dni, dowiedz się, jak prawidłowo myć truskawki.

Truskawki to owoce sezonowe. Dojrzewają już na początku czerwca, a sezon trwa zwykle do końca lipca. Większość z nas kupuje je na zapas, chcąc wykorzystać je później do ciasta czy koktajlu. Niestety, ale często zdarza się, że już po dobie od zakupu, truskawki tracą jędrność i zaczynają pleśnieć. Okazuje się, że dzieje się tak, bo myjemy je w nieprawidłowy sposób. Jak więc myć truskawki, żeby nie zepsuły się tak szybko?

Dlaczego truskawki muszą być myte przed spożyciem?

Każdy owoc powinien być umyty przed spożyciem, zwłaszcza te, które można zjeść w całości, razem ze skórką. Na powierzchni owoców osadzają się zanieczyszczenia i jaja pasożytów. Owoce hodowane przemysłowo często opryskiwane są pestycydami, których spożycie może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego też mycie owoców przed spożyciem jest konieczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niestety, w przypadku owoców jagodowych, samo opłukanie nie wystarczy. W ten sposób pozbędziesz się jedynie zanieczyszczeń w postaci piasku czy ziemi, jednak woda nie usunie ewentualnych jaj pasożytów czy resztek chemicznych oprysków.

Zanurz w tym truskawki. Dzięki temu będą świeże przez długi czas

Jak więc myć truskawki, żeby pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń? Zaraz po przyjściu do domu, przełóż truskawki do miski bądź do durszlaka. Następnie, wlej do miski zimną wodę i dodaj do niej octu spirytusowego w proporcji 3:1. Do tak przygotowanego roztworu wrzuć truskawki i pozostaw je tak na przynajmniej pięć minut.

Po pięciu minutach wyjmij truskawki z roztworu i wrzuć je do miski z litrem zimnej wody z dodatkiem łyżki sody oczyszczonej. Pozostaw je tam na kolejne pięć minut, a na końcu, przepłucz je czystą wodą i osusz. Przełóż je do czystego, najlepiej szklanego pojemnika i włóż do lodówki. Szypułki zrywaj bezpośrednio przed spożyciem — truskawki pozbawione szypułek psują się znacznie szybciej.

Przy zakupie, warto zwrócić uwagę, jak przechowywane były truskawki. Trzymane w plastikowych opakowaniach przykrytych folią zepsują się znacznie szybciej. Z kolei truskawki trzymane w kobiałkach mają stały dostęp do powietrza, przez co dłużej są świeże, a na ich powierzchni rzadziej pojawia się pleśń.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta