FitnessNie daj się zjeść chorobie!

Nie daj się zjeść chorobie!

Nie daj się zjeść chorobie!
16.05.2006 09:57, aktualizacja: 27.05.2010 23:22

Pod takim hasłem ruszyła kampania edukacyjna na temat niedożywienia w chorobie i leczenia żywieniowego. To pierwsza tego typu, zakrojona na szeroką skalę, akcja w Polsce. Twórcy kampanii chcą przekonać nas, jak istotna w procesie powrotu do zdrowia jest odpowiednia, pełnowartościowa dieta.

Pod takim hasłem ruszyła kampania edukacyjna na temat niedożywienia w chorobie i leczenia żywieniowego. To pierwsza tego typu, zakrojona na szeroką skalę, akcja w Polsce. Twórcy kampanii chcą przekonać nas, jak istotna w procesie powrotu do zdrowia jest odpowiednia, pełnowartościowa dieta. Uczą, jak nie dać się zjeść chorobie.

Czym właściwie jest niedożywienie? To stan organizmu wywołany niedoborem składników odżywczych. Prowadzi do znacznego osłabienia organizmu, spadku odporności i apatii. Zagrożeni tym szczególnie są chorzy, przebywający zarówno w domach, jak i szpitalach. Dieta, która nie dostarcza odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach sprawia, że chory organizm dużo trudniej i wolniej wraca do zdrowia. Niedożywiony pacjent ma zatem mniejsze szanse w walce z chorobą. Proces rekonwalescencji przebiega u niego dłużej i istnieje większe prawdopodobieństwo powikłań, a w skrajnych przypadkach - śmierci.

Prawidłowe odżywianie odgrywa ważną rolę, stanowczo niedocenianą w naszym kraju. Leczenie jest utożsamiane przede wszystkim z kuracją farmakologiczną. Z badań wynika, że o odpowiednim żywieniu rozmawia się z pacjentami niemal wyłącznie w przypadku schorzeń ewidentnie wymagających stosowania ściśle określonej diety. O roli żywienia w innych sytuacjach mówi się mało lub wcale. Wciąż pokutuje stereotyp, że utrata wagi podczas choroby to naturalne zjawisko, więc lekarze, pacjenci i opiekunowie nie podejmują walki z niedożywieniem. Zwiększona ilość zakażeń, gorsze gojenie się ran i inne powikłania, a także przedłużający się pobyt w szpitalu nie są kojarzone z niewystarczającym żywieniem pacjenta. Ogrom i znaczenie problemu najlepiej oddaje wypowiedź specjalisty: - U ponad 30% chorych kwalifikowanych do operacji występują objawy niedożywienia. Organizm wielu z nich jest wyniszczony. Dodatkowe osłabienie powoduje operacja. W efekcie 70% pacjentów wypisywanych ze szpitala jest w gorszym stanie odżywienia niż
przy przyjęciu
. Od 50 do 80% chorych onkologicznych wykazuje objawy niedożywienia o różnym nasileniu. Przyczyną zgonu 20% osób cierpiących na raka są powikłania związane z niedożywieniem, a nie nowotwór jako taki – powiedział doc. Marek Pertkiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.

Dlatego tak ważne jest, by uzupełniać terapię odpowiednią dietą. Żywienie dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego nazywane jest leczeniem żywieniowym. W wielu krajach na świecie stanowi ono uznaną metodę wsparcia leczenia, bo zastosowane w odpowiednim momencie -skraca czas powrotu do zdrowia. To korzystne z punktu widzenia pacjenta i jego bliskich. Jednak nie tylko. Oznacza to również niższe koszty leczenia, skrócenie czasu oczekiwania na szpitalne łóżko, a co za tym idzie - zwiększenie liczby pacjentów, którzy skorzystają z pomocy medycznej.

Kampanię edukacyjną „Nie daj się zjeść chorobie” wspierają Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, instytut badawczy PBS DGA Sp. z o. o., NUTRICIA Clinical. Patroni medialni kampanii to TVP 3 i Super Express.

W ramach kampanii, w wybranych przychodniach przyszpitalnych wszystkich miast wojewódzkich Polski, odbędą się bezpłatne konsultacje żywieniowe poprzedzone oceną stanu odżywienia, prowadzone przez lekarzy ekspertów w dziedzinie żywienia.

Informacje na temat kampanii opublikowane są na stronie internetowej: www.niedajsiezjescchorobie.org.