Nie tylko do pieczenia. Składnik z kuchni to prawdziwy hit w ogrodzie
Drożdże piekarskie mogą zdziałać cuda w ogrodzie. Naturalny nawóz z ich udziałem wzmacnia rośliny, poprawia jakość plonów i skutecznie chroni przed chorobami. Sprawdź, co i jak podlewać, by zobaczyć efekty.
Drożdże piekarskie to niepozorny, ale wyjątkowo wszechstronny produkt. Oprócz tego, że są źródłem witamin i składników mineralnych, mogą być wykorzystane jako naturalny nawóz do roślin. Dzięki zawartości witamin z grupy B, minerałów oraz aminokwasów wspierają zdrowy wzrost i rozwój, a także chronią korzenie przed szkodliwymi mikroorganizmami.
Naturalny sposób na piękne plony
Nawóz z drożdży to prosty i ekologiczny sposób na wzmocnienie niemal wszystkich roślin – od pomidorów i truskawek po zioła i kwiaty doniczkowe. Regularne podlewanie takim roztworem pobudza rozwój systemu korzeniowego, przyspiesza wzrost i poprawia odporność roślin. Nawóz działa najskuteczniej, gdy stosujemy go wiosną i pod koniec lata.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki
Do jego przygotowania wystarczą świeże drożdże i ciepła woda – najlepiej deszczówka lub przegotowana kranówka, która nie zawiera chloru. Rozpuszczamy 100 g drożdży w 10 litrach wody i odstawiamy na godzinę. Tak przygotowany roztwór nie wymaga już rozcieńczania – możemy od razu podlewać nim rośliny, najlepiej co dwa tygodnie.
Czytaj także: Drożdże - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Jeśli zależy nam na silniejszym efekcie, można przygotować wersję fermentowaną. W tym celu drożdże (100 g) mieszamy ze szklanką cukru i zostawiamy na 1-2 godziny, aż zaczną pracować. Następnie całość rozcieńczamy w ok. 10 litrach wody i odstawiamy na tydzień. Gdy proces fermentacji się zakończy, mieszankę rozcieńczamy (jedna szklanka na 10 litrów wody) i odstawiamy na 7 dni. Zanim zaczniemy podlewać nim rośliny, trzeba go rozcieńczyć w proporcji 1 szklanka roztworu na 10 l wody.
Zrób domowy oprysk z drożdży
Drożdże świetnie nadają się także do przygotowania naturalnego oprysku, który wzmacnia rośliny i zabezpiecza je przed szkodliwymi patogenami. Do przygotowania wystarczy porcja drożdży, mleko i odrobina szarego mydła. Oprysk działa jak tarcza ochronna – zasiedla liście pożytecznymi mikroorganizmami, wypierając te chorobotwórcze.
Wystarczy rozpuścić 100 g drożdży w 500 ml tłustego mleka, a następnie rozcieńczyć 10 litrami wody. Dla lepszego przylegania do liści można dodać łyżkę szarego mydła w płynie lub rozpuszczonego w wodzie. Gotowym roztworem spryskujemy dokładnie całe rośliny – zarówno od góry, jak i od spodu liści.
Czytaj także: Wylej pod hortensję. Szybko sobie podziękujesz
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.