Kupujesz takie masło? Zapamiętaj patent z papierkiem
Codziennie na świecie marnują się tony żywności. Wszystko przez to, że kupujemy za dużo, a potem to, co się zepsuło, ląduje w koszu. A trik z masłem, który za chwilę poznasz, to cegiełka do wspólnego dbania o środowisko.
30.01.2023 | aktual.: 16.02.2023 12:26
Większość produktów ma dzisiaj plastikowe albo papierowe opakowanie. Zazwyczaj po wykorzystaniu większość z nich możemy posegregować i wyrzucić do odpowiednich pojemników na odpady selektywne. Ale nie papierek po maśle, bo ten powinien trafić do kosza na odpady zmieszane. Chyba że sprytnie go wykorzystasz.
Nie wyrzucaj papierka po maśle. Tak go wykorzystasz
Kiedy wykorzystasz całe masło, tłusty papierek z powodzeniem wykorzystasz podczas pieczenia. Wystarczy, że papierek po maśle złożysz na pół i jeszcze raz na pół, a tak poskładany umieścisz w zamrażarce. Dzięki temu, kiedy zobaczysz w przepisie polecenie: "nasmaruj blachę lub naczynie żaroodporne masłem", po prostu podejdziesz do zamrażarki i wyciągniesz zawiniątko, które trafiło tam zgodnie z ideą "zero waste".
Jak wykorzystywać resztki jedzenia w zgodzie z ideą "zero waste"?
W naszych domach codziennie marnują się kilogramy odpadów, a do kosza trafia także mnóstwo jedzenia. Trafnie podsumowała to Anna Lewandowska na swoim blogu.
"Przerażające jest to, ile ton żywności marnuje się każdego dnia w domach. Niestety kupujemy coraz więcej, nie zastanawiając się nad tym, czy naprawdę tego potrzebujemy. Mój sposób to planowanie! Przed wyjściem do sklepu zawsze przygotowuję listę zakupów, dzięki czemu wiem, co dokładnie chcę kupić i w jakich ilościach, a żaden produkt nie ulega zmarnowaniu. Coraz częściej kupuję też online, co pozwala uniknąć zakupów impulsowych. [...] Jeżeli jednak po obiedzie czy kolacji zostają resztki, to zawsze próbuję wykazać się kreatywnością w kuchni, przygotowując zupełnie nowe dania, dzięki czemu jedzenie nie ląduje w koszu na śmieci" - czytamy na blogu sportowczyni.
Dzięki takim trikom, jak ten z masłem, możemy ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Dołączacie?
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!