Najbardziej zanieczyszczone owoce. Lepiej myj je w tym roztworze

Owoce, mimo że są zdrowe, mogą być pokryte szkodliwymi chemikaliami. Warto wiedzieć, jak skutecznie i bezpiecznie je myć, aby cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi.

Owoce mogą być pokryte szkodliwymi chemikaliami
Owoce mogą być pokryte szkodliwymi chemikaliami
Źródło zdjęć: © GETTY

Owoce goszczą na stołach praktycznie każdego dnia, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów. Zanim trafią jednak na talerze, każdy z nas powinien zadbać o ich dokładne umycie. Pestycydy i inne chemikalia mogą osadzać się na skórkach, a ich regularne spożywanie bez odpowiedniego mycia może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że mycie owoców pod bieżącą wodą nie wystarcza, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Istnieją domowe metody, które pomagają w skutecznym usunięciu toksyn i zabezpieczają przed niebezpieczeństwami zdrowotnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak myć truskawki? Opłukanie nie wystarczy

Jakie owoce wymagają szczególnej uwagi?

Na szczególne zanieczyszczenie narażone są owoce, takie jak:

  • jabłka,
  • truskawki,
  • winogrona,
  • maliny.

Jabłka, z racji cienkiej skórki, łatwo chłoną pestycydy. Podobnie jest z truskawkami i winogronami, które często są opryskiwane różnymi substancjami ochronnymi. Sposób uprawy i późniejsze traktowanie wielu owoców wymusza więc zastosowanie przez nas dodatkowych środków ostrożności podczas ich mycia.

Domowe metody czyszczenia owoców

Jednym z najskuteczniejszych środków usuwających pestycydy z owoców jest soda oczyszczona. Wystarczy przygotować roztwór z 1-2 łyżeczek sody i litra wody, a następnie namoczyć w nim owoce na ok. 15 min. To pozwoli skutecznie zneutralizować szkodliwe substancje.

Kolejną metodą jest użycie octu jabłkowego, rozcieńczonego z wodą. Zanurzenie owoców w takim roztworze usunie nie tylko pestycydy, ale także bakterie. Nie zapominajmy również o szczotkowaniu owoców o nierównej powierzchni, takich jak winogrona, które mogą magazynować resztki chemikaliów w zakamarkach.

Jeśli to możliwe, decydujmy się w sklepach na owoce bio lub ekologiczne, które są uprawiane bez użycia syntetycznych środków ochrony. Choć ich cena jest wyższa, zmniejszają ryzyko spożywania przez nas szkodliwych dla zdrowia substancji.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)