Nietypowe właściwości i zastosowanie ketchupu
Pomidorowy sos o wielu możliwościach
Pikantny lub łagodny ketchup, z pomidorami na opakowaniu, jednoznacznie kojarzy się z sosem pomidorowym. Ale jego pierwsza wersja, stworzona w Chinach, była mieszanką orientalnych dodatków z bazą z sosu sojowego. Przez kolejne stulecia eksperymentowano z jego składem, aż w XVIII wieku po raz pierwszy dodano przecier pomidorowy. Rozwiązanie to znalazło uznanie wśród degustatorów. I choć na rynku pojawił się dopierow 1837 roku, całkowicie podbił serca Amerykanów. Dziś kupując ten produkt warto uważnie czytać etykiety - na pierwszym miejscu znaleźć można bowiem zbędny cukier, konserwanty i ulepszacze smaku, a pomidory stanowią mały procent całości. Dobrej jakości ketchup - szczególnie ten domowy - to nie tylko smaczny i zdrowy dodatek, ale również sposób na domowe spa czy środek do czyszczenia. Podpowiadamy, jak wykorzystać ketchup.