WP
Fit

Niezbędne dla zdrowia kwasy omega

Zjedzenie co najmniej jednego posiłku rybnego w ciągu tygodnia znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, takich jak: miażdżyca, arytmia, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Niezbędne dla zdrowia kwasy omega
(sxc.hu)
WP

Uwaga naukowców skierowała się na kwasy omega pod koniec ubiegłego stulecia, kiedy to niska zapadalność na choroby układu krążenia wśród Eskimosów powiązana została z wysokim spożyciem ryb, a więc i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W ciągu kilkudziesięciu lat przeprowadzono setki badań, które potwierdziły niezwykle korzystny wpływ kwasów omega na funkcjonowanie naszego organizmu.

Nasycone czy nienasycone?

Kwasy tłuszczowe podzielić można na nasycone, które nie posiadają w cząsteczce wiązań podwójnych, i nienasycone, zawierające takie wiązania. W grupie kwasów nienasyconych wyróżnia się ponadto kwasy jedno- i wielonienasycone. Czym się różnią? Jeśli w cząsteczce występuje jedno wiązanie podwójne, wówczas mamy do czynienia z kwasami jednonienasyconymi, natomiast jeśli wiązań jest więcej – z kwasami wielonienasyconymi.

WP

Omega-3 i omega-6 są kwasami wielonienasyconymi, a nasz organizm nie potrafi ich wytwarzać, muszą być więc dostarczane razem z pożywieniem. Kwasy nasycone nie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – sprzyjają rozwojowi miażdżycy, cukrzycy, chorób serca. Znajdują się między innymi w maśle, mięsie czy smalcu.

Kwasy omega-3

Zjedzenie co najmniej jednego posiłku rybnego w ciągu tygodnia znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, takich jak: miażdżyca, arytmia, zwapnienie naczyń krwionośnych, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze. Kwasy omega-3 rozrzedzają krew, a więc działają przeciwzakrzepowo, hamują stany zapalne żył i tętnic, regulują ciśnienie krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu (HDL).

Kwasy omega-3 zwiększają odporność organizmu, a także działają przeciwzapalnie, stanowią więc niezbędny składnik w profilaktyce chorób autoimmunologicznych – np. reumatoidalnego zapalenia stawów, chorobie Leśniowskiego-Crohna, stwardnienia rozsianego czy choroby Hashimoto. Ważną rolę odgrywają również w profilaktyce chorób nowotworowych, przede wszystkim raka prostaty, jelita grubego i piersi. Spożywanie kwasów omega-3 łagodzi objawy związane z menopauzą – stany depresyjne i uderzenia gorąca – a także warunkuje prawidłową pracę mózgu oraz zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej w starszym wieku. Kobiety w ciąży i karmiące nie mogą zapominać o roli, jaką kwasy omega odgrywają w rozwoju płodu i małego dziecka, a zwłaszcza jego układu nerwowego i wzroku.

WP

Kwasy omega-6

Kwasy omega-6 wykazują działanie przeciwzapalne, regulują krzepliwość krwi oraz podnoszą odporność organizmu. Zapobiegają otyłości, wpływając na przemianę materii i przyczyniając się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Najważniejsze są proporcje

Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wynosi 1-1,5 g, natomiast na kwasy omega-6 – 5 g. Dawek tych nie można przekraczać i równocześnie należy zachować odpowiednią proporcję w spożyciu powyższych kwasów – stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinno wynosić około 4:1. Tymczasem w naszej diecie proporcje te są znacznie zachwiane i często osiągają wartość 20:1, prowadząc do rozwoju przewlekłych chorób.

WP

Dlaczego? Nadmiar kwasów z rodziny omega-6 niweluje korzystne działanie kwasów omega-3 i może przyczyniać się między innymi do rozwoju nowotworów. Przekraczania zalecanych dawek kwasów omega należy unikać również w przypadku ich suplementacji, ograniczając spożycie do ilości wskazanej w ulotce lub przez lekarza.

Gdzie znajdziemy NNKT?

Kwasy omega-3 występują przede wszystkim w rybach morskich z zimnych wód – łososiach, śledziach, dorszach, sardynkach, makrelach, halibutach – a także w oleju rzepakowym, sojowym, z pestek dyni, oleju lnianym i w nasionach lnu, czyli siemieniu lnianym, owocach morza i orzechach. Znajdziemy je również, choć w mniejszej ilości, w warzywach – kapuście, zielonym groszku, sałacie, brokułach.

Kwasy omega-6 obecne są w orzechach, oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, oleju sojowym, kukurydzianym oraz oleju z wiesiołka dwuletniego i ogórecznika lekarskiego. Pamiętajmy o tym, aby oleje z kwasami tłuszczowymi spożywać w postaci nieprzetworzonej – do smażenia odpowiednia jest tylko oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

Przywykliśmy do negatywnego postrzegania tłuszczów. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, na który zaczynają wpływać już w okresie płodowym. Chipsy i tłuste mięso zastąpmy więc warzywnymi sałatkami z dodatkiem oliwy z oliwek oraz porcją ryby, a korzyści zdrowotne odczujemy już po 2-3 miesiącach.

Polub WP Kobieta
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP