Nigdy nie piecz tego w folii. Chłonie aluminium

Nigdy nie piecz tego w folii. Chłonie aluminium

Czy pieczenie w folii aluminiowej jest bezpieczne dla zdrowia?
Czy pieczenie w folii aluminiowej jest bezpieczne dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
oprac. ZS
20.01.2023 12:50, aktualizacja: 29.01.2024 08:46

Właścicielka instagramowego konta "science mission" została poproszona przez internautów o wyjaśnienie, w jaki sposób używać folii aluminiowej. Badania, na które powołuje się profesorka, wykazują, że może ona stanowić potencjalne zagrożenie.


Folia aluminiowa z pewnością znajduje się w wielu domach. O tym, czy korzystanie z tego produktu jest bezpieczne dla zdrowia, w sieci znajdziemy mnóstwo informacji. Profesorka Katarzyna Siuzda, która prowadzi konto na Instagramie, wzięła tę sprawę pod lupę.

Folia aluminiowa to samo zło? Specjalistka przedstawiła kilka badań

Dla Siuzda bardzo ważne jest przekazywanie rzetelnej wiedzy, popartej źródłami naukowymi. Przyglądając się temu, czy folia aluminiowa rzeczywiście może szkodzić, nie było inaczej. Naukowczyni zaczyna od zwrócenia uwagi na to, że w tym produkcie znajdziemy ok. 92-99 procent aluminium. Powołując się dalej na konkretne badania, które zostały opublikowane w "The National Journal of India 32" podkreśla:

"Aluminium nie ma żadnej funkcji fizjologicznej, ale przypisuje się mu niepożądane działania. Hamuje wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia. Został powiązany z chorobami kości czy anemią. Prowadzone są badania nad wpływem aluminium na chorobę Alzheimera, nowotwór piersi i patologiczne zmiany w płucach" - przeczytamy na Instagramie.

Odwołując się do kolejnych naukowych publikacji, profesorka podkreśla, że badania jednoznacznie wykazały zanieczyszczenie żywności aluminium w trakcie pieczenia. Pod uwagę wzięto 11 rodzajów żywności, a w tym m.in. łososia, pieczeń wieprzową czy paprykę, czyli produkty, które rzeczywiście często lądują w naszych piekarnikach.

Najgorzej w zestawieniu potraw wypadła pierś z kaczki. W trakcie pieczenia w folii, do dania przedostaje się ok. 117 mg aluminium na kilogram. Następna w kolejce jest marynowana makrela (49 mg/kg), a niechlubne podium zamyka łosoś (42 mg/kg).

"Mimo że zawartość aluminium w próbkach nie jest niepokojąca, to nie można wykluczyć, że stanowi potencjalne zagrożenie dla osób cierpiących na przewlekłe zapalenie nerek oraz małych dzieci" - podkreśliła edukatorka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Według norm opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia tolerowane tygodniowe spożycie aluminium to 2 mg tej substancji na kilogram masy ciała. Center of Food Safety podaje zaś normę jednego miligrama na jeden kilogram masy ciała.

Prowadząca "science mission" zauważa, że średnie spożycie aluminium przez dorosłego człowieka o masie 70 kg wynosi od 14 do 105 mg na tydzień, u dziecka o masie 30 kg - od 21 do 69 mg.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (11)
Zobacz także