Może kumulować pasożyty. Najgorsze mięso na rosół

Wielu popełnia ten błąd, nie wiedząc, że rosół może zaszkodzić zdrowiu. Dlatego następnym razem, przygotowując mięso do wywaru, koniecznie pozbądź się części, na których najczęściej osiedlają się pasożyty.

RosółCzego nigdy nie należy dodawać do rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to sztandarowa pozycja w polskiej kuchni tradycyjnej, którą chętnie kultywujemy. Każda pani domu ma swój sekretny składnik nadający zupie określony smak. Czasem jest to pomidor, odrobina octu, imbir czy rozmaryn. Rosół lubi modyfikacje i improwizacje, podobnie jak poświęcony czas i uwagę. Ale to, czego nie lubi, to gotowanie części drobiu, przez które wywar pójdzie na marne.

Rosół, czyli numer jeden w polskich domach

Jedna z ulubionych zup Polaków, która najczęściej pojawia się na niedzielnym stole, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i stymulująco na układ odpornościowy. Domowy bulion rozrzedza śluz i ułatwia wykrztuszanie przy kaszlu, a także w naturalny sposób łagodzi ból gardła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Rosół zawiera aminokwasy niezbędne w odbudowie układu odpornościowego oraz liczne witaminy i minerały – potas, fosfor, wapń i magnez. Pamiętaj, że długie gotowanie degraduje witaminę C, którą można uzupełnić natką pietruszki lub koperkiem przed podaniem bulionu. Warto posilać się rosołem w momencie osłabieniu organizmu i choroby, nie wspominając o jego wyjątkowych walorach smakowych.

Te fragmenty mięsa nie są mile widziane

Tradycyjny rosół gotuje się na mięsie z kurczaka, kaczki, wołowiny lub indyka, a następnie dodaje warzywa i przyprawy, gotując przez dłuższy czas do uzyskania odpowiedniego smaku, konsystencji i aromatu. Jeśli jednak wykorzystamy nieodpowiednią część mięsa, rosół może na tym stracić.

Dlatego, przygotowując mięso do rosołu, należy pominąć głowę, ogon i podroby. To fragmenty mięsa narażone na występowanie pasożytów. Na dodatek wywar nie będzie klarowny.

Które mięso do rosołu? Odpowiedź Gessler zaskakuje

Magda Gessler w wywiadzie dla Wirtualnej Polski poradziła, aby mięso do rosołu dodawać z kością, która podbije głęboki smak bulionu i wydobędzie esencję rosołu. Wspomniała także, że najgorszym rodzajem miejsca dodawanym do rosołu jest kura, a najlepszym kaczka i wołowina.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - stwierdziła restauratorka.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Ojciec go zostawił. Tak pisze o swoim synku
Ojciec go zostawił. Tak pisze o swoim synku
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"