Niskokaloryczny obiad. Poznaj przepis na niskokaloryczną zupę i drugie danie
06.12.2018 15:39, aktual.: 19.12.2018 18:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niskokaloryczny obiad to danie, które stanowi podstawę diet redukcyjnych. Komponując niskokaloryczny obiad nie można zapomnieć o tym, by jego składniki były bogatym źródłem mikro- i makroskładników. Niskokaloryczny obiad wcale nie musi być niesmaczny i skromny. Poznaj przepisy na niskokaloryczne dania, które urozmaicą Twoją dietę i pozwolą Ci chudnąć w zdrowy i zrównoważony sposób.
Niskokaloryczny obiad - ile powinien zawierać kalorii?
Na samym początku warto zdefiniować, czym jest niskokaloryczny obiad. Podczas diety redukcyjnej nie można zbytnio przesadzać z obniżaniem wartości kalorycznej spożywanych dań, ponieważ może to wywołać odwrotny skutek, a w konsekwencji doprowadzić do efektu jojo.
Niskokaloryczny obiad, który pomoże zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinien zawierać ok. 450-500 kcal. W niskokalorycznym obiedzie powinny się znaleźć węglowodany złożone, produkty białkowe oraz tłuszcze. W ramach tych trzech składników odżywczych należy wybierać zdrowe i pełnowartościowe produkty o niskim przetworzeniu.
Podczas przygotowywania obiadu niskokalorycznego nie można zapomnieć o sposobie obróbki. Przede wszystkim należy zapomnieć o smażeniu na głębokim tłuszczu. Obiad niskokaloryczny przygotowuje się wykorzystując gotowanie, pieczenie, duszenie czy grillowanie na patelni.
Dowiedz się więcej o niskokalorycznych dietach:
Niskokaloryczny obiad: bakłażan i cukinia w lekkim sosie pomidorowym
Propozycja na niskokaloryczny obiad to bezmięsna potrawka z dwoma zdrowymi i niskokalorycznymi warzywami, czyli bakłażanem i cukinią.
Składniki:
- 2 bakłażany;
- 2 średniej wielkości cukinie;
- 2 białe, cukrowe cebule;
- główka czosnku;
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Składniki na lekki sos pomidorowy:
Sposób przygotowania niskokalorycznego obiadu:
Cukinie i bakłażany pokrój na kostkę, a obraną cebulę posiekaj w piórka. Przygotowane warzywa przełóż na blachę posmarowaną olejem rzepakowym. W roku blachy połóż główkę czosnku, aby warzywa przejęły jego intensywny aromat. Warzywa na blasze włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez ok. 15 minut.
Po tym czasie, wyjmij warzywa z piekarnika i delikatnie je przemieszaj i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Kiedy warzywa zaczną się rumienić, wyjmij blachę z piekarnika. Poczekaj aż czosnek się wychłodzi i drobno go posiekaj.
Sos przygotuj w dużym rondlu. Na początku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj 4 łyżki koncentratu pomidorowego, wlej bulion i posiekany czosnek. Do przygotowanego sosu włóż upieczone warzywa i wszystko dopraw wedle własnego uznania. Tak przygotowana potrawka najlepiej smakuje z ryżem curry.
Poznaj inne przepisy na niskokaloryczne drugie danie:
Niskokaloryczny obiad: kremowa zupa brokułowa z prażonymi migdałami
Kremowa zupa brokułowa jest idealnym pomysłem na obiad niskokaloryczny, zwłaszcza w te dni, kiedy potrzebujesz zjeść coś naprawdę lekkiego. Migdały są świetnym dodatkiem do zupy, ponieważ według licznych rankingów znajdują się w czołówce najzdrowszych produktów na świecie.
Składniki:
- włoszczyzna na bulion;
- brokuły;
- ziemniaki (opcjonalnie);
- jogurt naturalny;
- migdały;
- masło;
- przyprawy (do smaku).
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny ugotuj bulion, doprawiając go niewielką ilością soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Następnie wyjmij warzywa i do gotującego się bulionu wrzuć rozdrobnione różyczki brokuła. Gotuj aż brokuły zmiękną. Aby zupa po zmiksowaniu była gęstsza, możesz dodać 3 średniej wielkości ziemniaki.
Osobno na patelni rozpuść masło i wsyp płatki migdałowe. Praż je tak długo, aż zaczną się rumienić. Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i wkładem z prażonych migdałów.
Poznaj inne przepisy na niskokaloryczną zupę: