Kurczak w sosie pomarańczowym
Składniki na 2porcje:200 g polędwiczek z kurczaka , 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej), 1 łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka wody, 1 łyżka mąki kukurydzianej, olej do smażenia, 100 g ryżu jaśminowego, posiekany szczypiorek.
Przygotowanie: nastaw ryż i gotuj wg instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut) Kurczaka pokrój i podsmaż. W tym czasie przygotuj sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, miód, wodę i mąkę. Do kurczaka dodaj zmiażdżony czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj i po około minucie wlać sos. Zagotuj, aby sos zgęstniał - w razie potrzeby dodaj trochę wody. Wyłóż na talerze razem z odcedzonym ryżem i posyp szczypiorkiem.