ycipk-pxmzcp

Od tych produktów najłatwiej się uzależnić

- Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się podsłuchać rozmowy osób oczekujących w kolejce do gabinetu dietetyka, która brzmiałaby mniej więcej tak: "Miałam okropny dzień w pracy. Kiedy wróciłam do domu naszła mnie taka ochota na brokuły i kalafior, że musiałam iść do najbliższego sklepu, a potem zjadłam ich stanowczo za dużo...".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Od tych produktów najłatwiej się uzależnić
(123RF)
ycipk-pxmzcp

- Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się podsłuchać rozmowy osób oczekujących w kolejce do gabinetu dietetyka, która brzmiałaby mniej więcej tak: "Miałam okropny dzień w pracy. Kiedy wróciłam do domu naszła mnie taka ochota na brokuły i kalafior, że musiałam iść do najbliższego sklepu, a potem zjadłam ich stanowczo za dużo...". Ten prosty przykład w wielkim skrócie pokazuje, że niektóre produkty nie wywołują w nas gwałtownego łaknienia - mówi Ashley Gearhard, pomysłodawczyni Skali Uzależnienia od Jedzenia z Yale (Yale Food Addiction Scale).

Skala dr Gearhard z Uniwersytetu w Michigan liczy sobie pięć lat i jest podstawą wielu badań na całym świecie. Ekspertka rozgranicza zaburzenia łaknienia (na przykład kompulsywne jedzenie w celu zapełnienia emocjonalnej pustki) oraz uzależnienie od jedzenia, które porównuje do alkoholizmu. - Ludzie od bardzo dawna sięgali po produkty odpowiadające ich kulinarnym gustom, ale nie mieli z tego powodu problemów zdrowotnych. Niestety teraz, racząc się batonikiem czy kawałkiem pizzy, wchłaniamy niespotykaną do tej pory ilość soli, cukru i tłuszczu. Substancje tak silne, że wywołujące nałóg - wyjaśnia specjalistka.

Niektóre państwa, zdając sobie sprawę z tego, jak dużo kosztuje walka ze skutkami epidemii otyłości, zaczęły jej zapobiegać. Na przykład W Danii od 2011 roku obowiązuje "podatek tłuszczowy", którego wysokość jest uzależniona od zawartości niezdrowych tłuszczów nasyconych w produkcie. Władze tłumaczą, że chcą w ten sposób walczyć ze szkodliwymi nawykami żywieniowymi Duńczyków.

ycipk-pxmzcp

Do zmian na szeroką skalę jeszcze jednak daleko. Zdrowa dieta to nadal wybór konsumentów, którzy otoczeni są setkami nęcących wysoko przetworzonych produktów spożywczych na. Najnowsze badanie opublikowane w magazynie medycznym "PLOS One" wskazało potencjalne zagrożenia w naszym jadłospisie. Im częściej sięgamy po produkty, tym większe ryzyko uzależnienia, pociągającego za sobą wielkie ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia czy niewydolności krążenia.

Skala Uzależnienia od Jedzenia z Yale ma 7 stopni, przy czym 1 oznacza brak problemu, zaś 7 - ekstremalny problem, czyli niemożność powstrzymania się przed konsumpcją, pomimo świadomości szkodliwości produktu na zdrowie czy problemów z właściwą wagą. Eksperyment na 504 osobach przeprowadziła dr Nicole Avena z Instytutu Medycyny Icahn w Nowym Jorku.

* Najbardziej uzależniające produkty:*

  1. PIZZA - 4.01 w Skali Uzależnienia od Jedzenia z Yale.
  1. CZEKOLADA - 3.73
  1. CZIPSY - 3.73
  1. CIASTKA, WYPIEKI PRZEMYSŁOWE - 3.71
  1. LODY - 3.68

Najmniej uzależniające produkty

  1. ŚWIEŻY OGÓREK - 1.53 w Skali Uzależnienia od Jedzenia z Yale.
  1. ŚWIEŻA MARCHEW - 1.60
  1. FASOLA - 1.63
  1. JABŁKA - 1.66
  1. BRĄZOWY RYŻ - 1.64.

Ludzie, którzy brali udział w badaniu, często mówili o uzależniającym jedzeniu w pejoratywny sposób: "jadłem tak długo, aż zrobiło mi się niedobrze" albo "właściwie nie miałam ochoty na słodycze, ale kiedy zobaczyłam pączka, nie mogłam się powstrzymać".

ycipk-pxmzcp

Według dr Aveny podstawowym zadaniem, jakie stoi obecnie przed lekarzami i naukowcami jest udowodnienie, że wysoko przetworzone jedzenie powoduje zmiany w mózgu i wywołuje uzależnienie od konkretnych substancji, tak jak robi to alkohol czy narkotyki. Badania tego typu wykonano do tej pory jedynie na zwierzętach.

(mtr), WP Kobieta

POLECAMY:

* Oczyszczające koktajle i smoothies*

ycipk-pxmzcp

* Produkty, które przyspieszają starzenie się skóry*

* Dietetyczne właściwości komosy ryżowej*

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-pxmzcp