Ekstrakt z rośliny nieprzypadkowo występuje w składzie wielu suplementów diety oraz preparatów odchudzających.
Tym jadalnym pąkiem kwiatowym zajadały się już mieszkanki starożytnej Grecji czy Rzymu. Dziś stanowi obowiązkowy składnik diety aktorek i modelek. Ekstrakt z rośliny nieprzypadkowo występuje w składzie wielu suplementów diety oraz preparatów odchudzających. Poznajmy właściwości karczocha.
Jego zalety doceniła słynna modelka - Gisele Bundchen. Piękna Brazylijka za namową osobistego trenera co tydzień stosuje jednodniową dietę oczyszczającą. Spożywa wówczas tylko zielone warzywa, a obowiązkowym elementem jadłospisu są karczochy. Zajada się nimi również Jennifer Lopez.
Ich fanką jest także Katy Perry, o czym mogli się przekonać uczestnicy koncertu piosenkarki w Nowym Jorku. W pewnym momencie podzieliła się pewną refleksją, zdradzającą dużą znajomość właściwości warzywa.
"Mężczyźni są jak karczochy: bardzo trudno jest znaleźć w nich serce. Można poszukiwać bez końca, a i tak znajduje się ciężkie do przełknięcia kawałki" - stwierdziła Katy Perry.
Tekst: Rafał Natorski/(RN)/(kg), WP Kobieta
Składnik suplementów diety
Dno główki pąku, zwane sercem, uchodzi za największy przysmak. Jednak równie wartościowe są ciasno przylegające płatki. Nie brakuje także smakoszy nasady liści.
Najlepszy jest świeży karczoch, dojrzewający zwykle wiosną i jesienią. Na szczęście sporo cennych walorów mają także marynowane pąki w słoikach czy puszkach, które bez trudu kupimy w polskich sklepach. Wyciągi z tej rośliny znajdziemy również w składzie wielu suplementów diety.
Wspomaga trawienie
Karczoch to bardzo bogate źródło witamin, minerałów i wartościowych związków organicznych, które powinna docenić każda kobieta. Jego lekko gorzkawy smak to efekt obecności cynaryny i kwasu chlorogenowego, które wspomagają trawienie.
Cynaryna jest związkiem aktywnym, który z jednej strony stymuluje wydzielanie żółci, a z drugiej przyspiesza opróżnianie woreczka żółciowego. Ze względu na takie właściwości pomaga likwidować złogi i zastoje żółci.
Natomiast kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukru, dzięki czemu wpływa na szybką i skuteczną redukcję kilogramów oraz chroni przed cukrzycą.
Działanie detoksykacyjne
Warzywo jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł niacyny (zwanej również witaminą B3 lub PP), niezbędnej w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz przyspieszającej przemianę materii.
Karczoch wykazuje działanie detoksykacyjne. Chroni wątrobę, wspiera ją w oczyszczaniu z toksyn, a dzięki wysokiej zawartości potasu ma także właściwości moczopędne, pożądane przy problemach związanych z zatrzymywania wody w organizmie i obrzękami.
Warzywo (zwłaszcza świeże) jest również doskonałym źródłem potrzebnego kobiecie kwasu foliowego, który pełni ważną rolę w rozwoju komórek ustrojowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.
Pomysł na dietę
W karczochu znajdziemy sporo witaminy C, która wzmacnia nasz system odpornościowy oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych. Dostarcza sporo miedzi, pozytywnie wpływającej na pracę mózgu czy serca.
Wyciąg z tych smakowitych pąków nieprzypadkowo znajdziemy w składzie wielu preparatów odchudzających. Karczoch jest także zalecany w różnego rodzaju dietach. Nic dziwnego, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (około 18), dostarcza bardzo mało kalorii, za to sporo błonnika pokarmowego.
Błonnik pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL. Spożywanie produktów bogatych w błonnik zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.
Usuwa wolne rodniki
W karczochu odkryto sporo flawonoidów, czyli związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwających z organizmu wolne rodniki i pomagających powstrzymywać procesy starzenia.
Dzięki swoim właściwościom, warzywo jest chętnie wykorzystywane przez producentów płynów oczyszczających skórę, balsamów, kremów czy maseczek kosmetycznych.
Ekstrakt z karczocha pomaga zwalczyć trądzik i pielęgnuje skórę łojotokową.
Odmładzającą maseczkę można przygotować w domu: serce warzywa miksując z łyżeczką jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami cytryny. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po 20 minutach.
Jak go przygotować?
Kupując świeżego karczocha warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Warzywo powinno mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, z dużymi i ciasno przylegającymi płatkami.
Karczocha najlepiej przygotować od razu po zakupieniu. Rozpoczynamy od opłukania bieżącą wodą i dokładnego poprzecinania. Pozbywamy się łodygi. Nożycami kuchennymi powinniśmy obciąć ostre końcówki płatków, a miejsca przecięcia posmarować cytryną, by się nie odbarwiły.
Niektórzy odrywają też liście (do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu) i usuwają widoczne wewnątrz pręciki kwiatowe.
Świetna przystawka
Tak przygotowane warzywo najprościej po prostu ugotować w lekko posolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny (przez około 30-40 minut).
Karczoch może być wspaniałą przystawką podaną na ciepło i polaną stopionym masłem lub sosem holenderskim (na bazie żółtek, masła, wody i soku z cytryny).
Smakuje także w wersji na zimno - z sosem winegret czy majonezem. Warzywo warto grillować albo smażyć. Listki są doskonałym dodatkiem do sałatek czy zup.