Odstrasza komary i kleszcze. To najwyższy czas na sadzenie lawendy
Lawenda to roślina śródziemnomorska, która dobrze dostosowała się do naszych warunków klimatycznych. Jest bardzo prosta w uprawie, a jej hodowla ma wiele zalet — zarówno w ogrodzie, jak i w... kuchni.
Lawenda wąskolistna często nazywana jest lawendą lekarską. Wyciąg z lawendy, a konkretniej, olejek eteryczny z lawendy ma bardzo szerokie zastosowanie w m.in. aromaterapii, farmaceutyce, dietetyce czy ogrodnictwie. Lawenda nie tylko wygląda, ale przede wszystkim, pięknie pachnie.
Hodowla lawendy. Co musisz wiedzieć?
Jeśli decydujesz się na zasadzenie lawendy z sadzonki, kwiecień to dobry moment, żeby przenieść ją do gruntu właściwego. W przypadku, kiedy chcesz zasiać nasiona lawendy, należy zabrać się za to w marcu. Przed przeniesieniem nasion do gruntu, niezbędne jest przeprowadzenie tzw. przechłodzenia, które zahartuje roślinę. Przechłodzenie polega na zmieszaniu nasion lawendy z ziemią i włożenie jej na co najmniej dwa tygodnie do lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lawenda to roślina, która ma niewielkie wymagania, jednak potrzebne jest jej dużo słońca. Jeśli sadzisz lawendę na balkonie, zadbaj o to, aby znajdowała się ona w możliwie najbardziej nasłonecznionym miejscu. Ważne jest też podłoże. Gleba, w której rośnie lawenda, powinna być lekko zasadowa, przepuszczalna i bogata w wapno. Warto wyłożyć ją kamieniami, aby zapobiec rozwojowi grzybów na roślinie.
Jeśli chodzi o podlewanie, tutaj trzeba uważać. Przelana lawenda całkowicie zwiędnie. Wystarczy podlać ją niewielką ilością wody 1-2 razy w tygodniu, nie więcej, nawet podczas upałów. Dlatego też, jeśli zależy ci na pięknej, rozrastającej się lawendzie, niezbędne jest zapewnienie odpowiedniego drenażu dla korzeni. W przypadku lawendy, nawożenie nie jest konieczne, ale raz na jakiś czas warto dodać do ziemi nieco nawozu z wapnem, np. dolomitu.
Dlaczego warto hodować lawendę?
Zapach lawendy skutecznie odstrasza kleszcze, komary i mszyce. Jeśli chcesz cieszyć się balkonem czy ogrodem wolnym od tych nieprzyjaznych owadów, warto zasadzić co najmniej kilka sadzonek. Poza ogrodem lawendę można wykorzystać w kuchni. Lawenda ma właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i uspokajające.
Z kwiatów lawendy z powodzeniem można przygotować napar bądź syrop, który można wykorzystać do przygotowania ziołowej lemoniady, ale równie dobrze sprawdzi się jako ozdoba, np. do ciast czy jako przyprawa. Napar z lawendy, przygotowany na wodzie destylowanej, może być używany jako mgiełka zapachowa do pomieszczeń.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl