Ostatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu
11 marca będzie pierwszą niedzielą, w którą większość sklepów będzie zamknięta. Zakupy należy zatem przemyśleć wcześniej, tak aby mieć co do garnka włożyć. Podpowiadamy produkty, o których nie możesz zapomnieć.
Mleko
Poranna kawa bez mleka? Nie wszyscy są jej fanami. Mleka nie powinno zabraknąć, bo rano bardzo często lubimy zjeść owsiankę czy po prostu płatki na mleku. W sklepach kupimy mleko sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe, z konopi, nerkowca czy orzechów laskowych. Mleko może również pochodzić od krów lub kóz, jest ono nieodłącznym produktem przy wykonaniu naleśników. Warto przypomnieć, że mleko w butelce szklanej ma krótszy termin ważności niż to w kartonie. Ale otwarte zazwyczaj musimy wypić w ciągu 24 lub 48 godzin.
Jajka
Z jajek możemy zrobić omleta, jajecznicę, czy możemy ugotować je na twardo. Nasze mamy i babcie nie wyobrażają sobie zrobienia ciasta bez jaj. A dzieci przecież kochają kogel-mogel. Jaja dodajemy też do zupy szczawiowej oraz do sałatki jarzynowej. Na rynku i w marketach do wyboru mamy jaja kurze, kacze, gęsie, perlicze czy strusie. Najlepsze są te ekologiczne, czyli "zerówki", a gdy na opakowaniu mamy "1" tzn., że są one z wolnego wybiegu. Jaja ściółkowe mają numer dwa, a trójka to produkty klatkowe. W jajach znajdziemy m.in. witaminy A, B2, B12, D, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor.
Mięso
Niedziela bez schabowego? Nie oszukujmy się, brzmi dość komicznie. Robiąc w sobotę zakupy, nie wolno zatem zapomnieć o zakupie mięsa. Do wyboru mamy czerwone i białe. Mięso czerwone, czyli przykładowo wołowina, wieprzowina czy baranina świetnie sprawdzi się na drugie danie. Z kolei białe, takie jak indyk czy kurczak może być podane na obiad, jak i lekką kolację. W mięsie znajdziemy dużo białka, żelaza, cynku i wiele witamin.
Masło
Choć wiele osób uważa, że nadmiar masła podnosi cholesterol, to według badań Medical Research Council jest wręcz przeciwnie. Znajdujący się w produkcie ekologicznym kwas CLA chroni przed miażdżycą, obniża poziom tłuszczu w organizmie oraz powoduje spadek "złego" cholesterol. Masłem możemy smarować: pieczywo (piekarnie będą otwarte - uff), blachę do pieczenia czy smażyć na nim jajecznicę. Produkt można przechowywać zarówno w lodówce jak i poza nią. Każde masło ma swój termin ważności.
Warzywa i owoce
Jak zrobić surówkę bez warzyw? My nie wiemy, więc radzimy je kupić. Do niedzielnego obiadu najlepsza będzie mizeria (śmietana + przyprawy + zielony ogórek) albo surówka z czerwonej kapusty (1/4 główki kapusty + przyprawy + jogurt naturalny + pół łyżeczki octu winnego). Pomidory także możemy kupić "na zapas" i dodać je na kanapki na śniadanie lub kolacje, tak samo, jak i paprykę. Jeśli chodzi o owoce, to w naszym koszyku nie powinno zabraknąć bananów, jabłek czy pomarańczy. Można zrobić z nich sałatkę owocową albo zjeść je surowe.