Paluchy wiedźmy – jak je zrobić?
Halloween tuż tuż. Tego dnia powinno być trochę śmiesznie i strasznie – również na talerzu. Fanki wypieków powinny więc wypróbować przepis cieszący się dużą popularnością w sieci. A chodzi o tzw. Paluchy wiedźmy.
29.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:27
Wyglądają naprawdę makabrycznie, ale na szczęście tak nie smakują. Przypadną do gustu łasuchom – tym dużym i tym mniejszym. Do upieczenia Paluchów wiedźmy – lub jak kto woli szponów – potrzebujemy:
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
Szklanka mąki
2 jajka
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
Parę kropel zapachu migdałowego
Mniej więcej dwie szklanki mąki
Dżem wiśniowy
Migdały
Zobacz także: Tofucznica to śniadaniowy hit. Wspaniały pomysł na danie roślinne, wartościowe i ciepłe
Paluchy wiedźmy - Co dalej?
· Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut
· Obieramy i kroimy na połówki
· Ucieramy mikserem masło z cukrem – w efekcie mamy otrzymać puszystą masę
· Wbijamy do tego jedno jajko, z drugiego jedynie żółtko i miksujemy
· Po zmiksowaniu wlewamy zapach migdałowy, dosypujemy szklankę mąki i płaską łyżkę proszku do pieczenia
· Ugniatamy gotową masę, dodając do niej resztę mąki
· Wkładamy ciasto do lodówki na maksymalnie pół godziny, nie dłużej, żeby Paluchy Wiedźmy nie były twarde
· Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy cienkie palce i dodajemy migdały w roli paznokci. Przed włożeniem do piekarnika można je lekko naciąć
· Paluchy pieczemy ok. 15 minut
· Na koniec przyozdabiamy je wiśniowym dżemem