GotowaniePrzepisyPaluchy wiedźmy – jak je zrobić?

Paluchy wiedźmy – jak je zrobić?

Halloween tuż tuż. Tego dnia powinno być trochę śmiesznie i strasznie – również na talerzu. Fanki wypieków powinny więc wypróbować przepis cieszący się dużą popularnością w sieci. A chodzi o tzw. Paluchy wiedźmy.

Ciastka halloweenowe - szpony wiedźmy
Ciastka halloweenowe - szpony wiedźmy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Błaszkiewicz

29.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:27

Wyglądają naprawdę makabrycznie, ale na szczęście tak nie smakują. Przypadną do gustu łasuchom – tym dużym i tym mniejszym. Do upieczenia Paluchów wiedźmy – lub jak kto woli szponów – potrzebujemy:

3/4 kostki masła

3/4 szklanki cukru pudru

Szklanka mąki

2   jajka

1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

Parę kropel zapachu migdałowego

Mniej więcej dwie szklanki mąki

Dżem wiśniowy

Migdały

 Paluchy wiedźmy - Co dalej?

·      Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut

·      Obieramy i kroimy na połówki

·      Ucieramy mikserem masło z cukrem – w efekcie mamy otrzymać puszystą masę

·      Wbijamy do tego jedno jajko, z drugiego jedynie żółtko i miksujemy

·      Po zmiksowaniu wlewamy zapach migdałowy, dosypujemy szklankę mąki i płaską łyżkę proszku do pieczenia

·      Ugniatamy gotową masę, dodając do niej resztę mąki

·      Wkładamy ciasto do lodówki na maksymalnie pół godziny, nie dłużej, żeby Paluchy Wiedźmy nie były twarde

·      Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy cienkie palce i dodajemy migdały w roli paznokci. Przed włożeniem do piekarnika można je lekko naciąć

·      Paluchy pieczemy ok. 15 minut

·      Na koniec przyozdabiamy je wiśniowym dżemem

Komentarze (5)