Papryka faszerowana. Jak przygotować smakołyk na kilka sposobów?
Paprykę faszerowaną na pewno większość z nas próbowała przynajmniej raz. Tym razem warto odświeżyć przepis i wybrać intrygujące nadzienie, które sprawdzi się znakomicie na obiad i nie tylko. Zobacz, jak przygotować paprykę faszerowaną na różne sposoby.
Papryka faszerowana z ryżem, rodzynkami oraz orzechami
Składniki:
- 6 średnich papryk;
- duży pomidor;
- 250 g ryżu do risotto;
- duża cebula;
- 6 łyżek oliwy;
- 3 łyżki orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika;
- 3 łyżki rodzynek;
- łyżeczka cynamonu;
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
- garść posiekanego koperku i mięty;
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Upraż cebulę na oliwie, po czym dodaj ryż i smaż do szklistości. Następnie dodaj 450ml wody, sól, cukier i pieprz. Gotuj przez kwadrans aż ryż wchłonie całą wodę. Dodaj pokrojonego pomidora, orzechy, rodzynki i pozostałe przyprawy, czyli miętę z koperkiem, oliwę i sok z cytryny.
Odetnij z papryki ogonki i usuń gniazda nasienne. Nadziewaj farszem i postaw na formie do pieczenia, a następnie nakryj odciętymi ogonkami. Na spód formy wylej odrobinę wody. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz przez 40 do 55 minut.
Papryka faszerowana serem fetą
Składniki:
- 2 podłużne papryki;
- 200 g sera feta;
- 6 łyżek mleka;
- jajko;
- 2 ząbki czosnku;
- garść posiekanych liści bazylii;
- 40 g orzeszków piniowych;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne z papryk. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj go do rozgniecionego sera feta. Następnie dodaj orzeszki, jajko, mleko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Nadziewaj farszem papryki i przykryj ogonkami. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej na dno oliwę i wodę. Piecz przez 30 minut.
Papryka faszerowana kaszą i grzybami
Składniki:
- 5 dużych papryk;
- 2 torebki kaszy gryczanej;
- 400 g boczniaków;
- cebula;
- puszka krojonych pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżeczka suszonego oregano;
- 0,5 łyżeczki tymianku;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Przekrój papryki wzdłuż i klasycznie przygotuj do nadziewania. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją. Cebulę pokrój i smaż na łyżce masła, a następnie dodaj do niej pokrojone boczniaki razem z pozostałym masłem. Duś całość przez 10 minut. Wrzuć na patelnię pomidory, rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wszystko duś przez kolejne kilka minut, a następnie dodaj ugotowaną kaszę – wymieszaj i zostaw na patelni. Nakładaj farsz do papryk, po czym piecz je przez 45 minut w 175°C.
Papryka faszerowana ziemniakami
Składniki:
- 2 papryki czerwone;
- 2 papryki żółte;
- 500 g ziemniaków;
- 2 bataty;
- czerwona cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 60 g sera feta;
- pół pęczka świeżej kolendry;
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego;
- masło;
- ¼ łyżeczki mielonych goździków;
- łyżeczka kuminu;
- czerwony ocet winny;
- 20 g łuskanych pistacji.
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę ziemniaki i bataty, a następnie wrzuć je do głębokiej patelni. Zalej osolonym wrzątkiem i gotuj przez kwadrans aż zmiękną. Całość odcedź. Czosnek i cebulę pokrój w większe kawałki, dodaj do tej samej patelni. Połącz z masłem, przyprawami, przecierem, solą i pieprzem. Całość smaż przez 3 minuty. Dorzuć posiekaną kolendrę.
Przygotowane do faszerowania papryki natrzyj octem i solą. Wkładaj nadzienie i umieść papryki w naczyniu żaroodpornym, a następnie piecz w piekarniku przez godzinę w 180°C. Przed podaniem posyp pistacjami.
Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl