Lane kluski. Prosty dodatek do zup lub samodzielne danie
Kluski lane kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i smakami jak u babci. Zobacz, jak szybko i łatwo można przygotować to danie.
Smak dzieciństwa, czyli lane kluski
Kluski lane są trochę zapomnianym daniem, które często serwowały nam babcie. Świetnie sprawdzały się np. na śniadanie lub posiłek w ciągu dnia. Wielbiciele zup mlecznych z pewnością nie wyobrażają ich sobie bez tych klusek. Jak je przyrządzić? To dziecinnie proste.
Przepis na lane kluski
Być może wielu osobom wydaje się, że przygotowanie lanych klusek to wyczyn. Nic bardziej mylnego. To pyszny dodatek do zup. Poza tym można je przygotować znacznie szybciej niż klasyczny makaron. Kluski lane będą gotowe w zaledwie 10 minut.
Składniki na dwie porcje:
- 2 jajka
- odrobina wody
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- odrobina soli
Do miski wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy je widelcem. Do jednolitej masy jajecznej dodajemy odrobinę wody oraz szczyptę soli. Mieszamy.
Do jajek dodajemy mąkę. Trzeba sprawdzać konsystencję. Czasami wystarczy dodać 4 łyżki, a bywa, że i 6. Ciasto musi być półpłynne. Nie może być zbyt rzadkie, bo rozpłynie się we wrzątku. Powinno samodzielnie spływać z łyżki, której używamy do mieszania.
W garnku gotujemy wodę i lekko solimy. Ciasto lejemy bezpośrednio z miski cienkim strumieniem. Miskę przesuwamy nad garnkiem tak, aby ciasto nie było w jednym miejscu. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, czekamy chwilę i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Kluski lane mogą być też wlewane bezpośrednio do gotowanej zupy, np. pomidorowej lub rosołu.