Zamiokulkas będzie rósł jak nigdy. Wystarczy woda i chleb

Zamiokulkas będzie rósł jak nigdy. Wystarczy woda i chleb

Świetna odżywka dla zamiokulkasa - zdjęcie ilustracyjne
Świetna odżywka dla zamiokulkasa - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KOKHAN OLEKSANDRA
22.02.2024 13:18, aktualizacja: 22.02.2024 20:24

Rośliny doniczkowe wymagają odpowiedniej pielęgnacji. W jaki sposób zaopiekować się zamiokulkasem? Domowe odżywki mogą sprawić cuda i odżywić sadzonkę, która odwdzięczy się szybciej, niż myślimy.

Zamiokulkas często pojawia się w naszych domach. Roślina ta nie jest niezwykle trudna w utrzymaniu, dzięki czemu ma swoich wiernych fanów. W sklepach ogrodniczych znajdziemy wiele odżywek i nawozów. Warto jednak wiedzieć, że domowe sposoby dostarczania minerałów i składników odżywczych są równie, a czasem nawet bardziej skuteczne. Ta jedna metoda z pewnością jest znana naszym babciom.

Wybuchnie zielenią. Zaskakujące, co mu pomoże

Na ten niesamowity sposób powinny zwrócić uwagę zwłaszcza te osoby, które w swojej kolekcji roślin doniczkowych posiadają młode sadzonki zamiokulkasów. Na początek zerknijmy, czy w naszej kuchni znajduje się... czerstwy chleb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się bowiem, że w czerstwych kromkach pieczywa znajduje się cenny azot oraz potas, które są niezastąpionymi składnikami do prawidłowego wzrostu roślin. Jak przygotować nawóz z czerstwego chleba?

Najpierw pokruszmy pieczywo na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy pieczywo do miski i zalewamy wodą. Obciążamy naczynie talerzem w taki sam sposób, jak przy kiszeniu kapusty, i odstawiamy na ok. tydzień. Kiedy zauważymy, że chleb zaczyna fermentować, odcedzamy go od wody z pomocą sitka, a płyn przelewamy do buteleczki, którą wkładamy później do lodówki. W celu użycia domowego nawozu rozcieńczamy powstałą substancję z wodą w stosunku 1:3.

Młode sadzonki zamiokulkasa podlewamy raz na trzy/cztery tygodnie. Starsze rośliny warto potraktować domowym nawozem raz na tydzień.

Dobrodziejstwo czerstwego chleba. Jest jedno "ale"

Trzeba pamiętać, że nie każde czerstwe pieczywo nadaje się do przygotowania odżywki. Nie powinniśmy w tym celu wykorzystywać chleba, który zdążył już spleśnieć. Taki produkt może jedynie zaszkodzić naszym roślinom.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także