Pestki arbuza - właściwości i zastosowanie
Pestki arbuza, które najczęściej wyrzucamy do kosza, są źródłem wielu wartościowych składników, w tym minerałów takich jak żelazo i magnez oraz witamin, np. B9. Jakie właściwości posiadają i jak przygotować pestki arbuza do spożycia?
16.10.2018 | aktual.: 19.01.2019 21:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pestki arbuza – zastosowanie
Pestki arbuza wykorzystuje się podczas leczenia biegunek, chorób skóry oraz zakażeń układu oddechowego. Oprócz tego wysoka zawartość kalorii w pestkach arbuza (557 kal w 100 g) sprawia, że często traktuje się jako niezależne danie.
Aby przygotować pestki arbuza, należy je umyć, dokładnie wysuszyć oraz upiec w piekarniku na blaszce w temperaturze 220 stopni. Kiedy po pół godzinie całość wyjmiemy, otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który dodatkowo dla smaku dodać można do warzyw, musli lub jogurtu naturalnego.
Innym, niezwykle wartościowym produktem wykorzystującym zalety pestek jest olej z pestek arbuza, który charakteryzuje się właściwościami przeciwbólowymi oraz przeciwzapalnymi. Uważa się bowiem, że ekstrakt z oleju z pestek arbuza już po 3 godzinach od zastosowania znacznie łagodzi obrzęk. W ten sposób skuteczność okładów porównywalna jest do działania diclofenacu – znanego leku antyobrzękowego.
Pestki arbuza - właściwości
Pestki arbuza w swojej strukturze posiadają pierwiastki, które korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, przyspieszają metabolizm oraz posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, dlatego wykorzystuje się je np. podczas bólów głowy.
Co więcej, stosuje się je również w leczeniu chorób żołądka w tym wrzodów. Oprócz tego do atutów pestek arbuza należy ich struktura, która zawiera pierwiastki w postaci żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego znanego również jako witamina B9. Jej regularne stosowanie korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, w tym raka szyjki macicy.
Mało znanym faktem jest również ten, według którego pestki arbuza są źródłem wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszających ryzyko wystąpienia zawału oraz obniżających poziom niekorzystnego cholesterolu. Oprócz tego w strukturze pestek arbuza znajduje się duża ilość białka, niemal dwa razy więcej niż w przypadku miąższu arbuza. Nie sposób nie wspomnieć także o wysokiej zawartości argininy, która jest aminokwasem pozytywnie wpływającym na ciśnienie krwi, a co za tym idzie zmniejszającym ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Nie można zapominać również o tym, że regularne spożywanie pestek arbuza powstrzymuje syntezę histaminy, serotoniny oraz prostaglandyn, które bardzo często są głównymi mediatorami stanów zapalnych w organizmie.
Pestki arbuza wzmacniają włosy (dzięki obecności w strukturze żelaza), poprawiają potencję u mężczyzn, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, układ nerwowy oraz wspierają gospodarkę hormonalną.