Najgorszy rodzaj kawy. Jeśli ją pijesz, ryzykujesz zdrowiem

Poprawia koncentrację i pamięć, zmniejsza ryzyko wielu chorób i obniża stres. Kawa spożywana w umiarze ma wiele właściwości zdrowotnych. Ważne jest jednak, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdź, czego należy się wystrzegać.

Jakiej kawy należy unikać?
Jakiej kawy należy unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.05.2024 | aktual.: 13.05.2024 22:04

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Ten aromatyczny napój pobudza zmysły, dodaje energii i pozwala rozkoszować się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Dziś kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Pierwsze uprawy kawowca sięgają starożytności. Można pić ją na wiele sposobów, od intensywnego espresso, przez klasyczne americano po kremowe cappuccino i delikatne latte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dobra dla zdrowia, przyjemna dla podniebienia

Kawa to nie tylko przyjemność dla podniebienia. Badania naukowe sugerują, że umiarkowane spożycie tego napoju może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Od poprawy koncentracji i pamięci, przez zmniejszenie ryzyka chorób, takich jak choroba Alzheimera, aż po poprawę krążenia krwi, ochronę przed chorobą Parkinsona i obniżenie stresu. Ponadto kawa jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie.

Kluczem jest jednak umiar. Spożywanie zbyt dużej ilości kawy może prowadzić do nadmiernego pobudzenia, zaburzeń snu i innych niepożądanych skutków. Ważny jest również wybór odpowiedniego rodzaju kawy. Niektóre powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Uważaj na te rodzaje kawy

Należy pamiętać, że kawa to nie to samo, co napój kawowy, który zawiera dużą ilość tłustego mleka, cukier oraz inne dodatki. Istnieją trzy rodzaje kaw, których nie można pić zbyt często.

Kawy z dużą ilością tłuszczu: Niektóre trendy, takie jak kawa z dodatkiem tłuszczu (np. tzw. bulletproof coffee), mogą być bardzo kaloryczne i zawierać duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie ich regularnie może przyczynić się do nadwagi i problemów zdrowotnych związanych z dietą bogatą w tłuszcze. Jeśli kawa ma w sobie również cukier, może powodować tycie i przyspieszać proces starzenia organizmu. Połączenie tłuszczu i cukru może prowadzić do powstawania chorób takich jak cukrzyca typu 2 oraz otyłość.

Kawy instant: Kawa rozpuszczalna, choć wygodna, często zawiera dodatki, takie jak konserwanty i substancje słodzące, które w dłuższej perspektywie mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Kawy z dodatkami: Niektóre kawy zawierają dodatki, takie jak syropy, cukier, czy śmietanka, które mogą zwiększać ilość kalorii i cukru w napoju. Regularne spożywanie takich kaw może przyczynić się do nadwagi, problemów z cukrzycą i ogólnego pogorszenia zdrowia.

Jaką kawę powinniśmy w takim razie pić? Warto sięgać po tę świeżo paloną, która ma w sobie najwięcej składników odżywczych i aromatów. Najlepsza będzie kawa organiczna, która została wyprodukowana bez użycia sztucznych pestycydów i nawozów chemicznych.

Źródła: kawawbiurze.pl, Interia.pl

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (41)