Pod żadnym pozorem nie łącz z kawą. Mocno sobie zaszkodzisz

Jakich produktów nie powinno się łączyć z kawą?
Jakich produktów nie powinno się łączyć z kawą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.08.2024 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, a dla wielu osób poranek bez filiżanki kawy jest nie do wyobrażenia. Jednak warto wiedzieć, że kawa w połączeniu z niektórymi produktami może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Kawa działa pobudzająco, stymulując układ nerwowy i krwionośny. Znajdują się w niej różnorodne witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas oraz mangan. Niestety, jej korzystne właściwości zdrowotne mogą być zaburzone w zależności od tego, z czym ją spożywamy. Pewne produkty mogą wejść w interakcję z kofeiną, co prowadzi do ograniczenia wchłaniania wartościowych substancji. Sprawdź, czego unikać podczas picia kawy.

Nigdy nie łącz z kawą

Pomimo powszechnej opinii, kawa nie wypłukuje witamin z organizmu, ale ogranicza ich przyswajanie. Unikaj popijania leków lub suplementów diety kawą. Ponadto, nie zaleca się picia kawy do dwóch godzin po zażyciu leków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa zmniejsza wchłanianie wapnia, dlatego nie powinna być spożywana z posiłkami zawierającymi nabiał, takimi jak jogurt, twaróg, kefir czy produkty bogate w wapń. Ale co z kawą z mlekiem? Można ją pić, jednak nie należy przekraczać trzech filiżanek dziennie, aby uniknąć problemów związanych z zaburzeniami stężenia wapnia we krwi, co może prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych.

Nie popijaj kawą. Tylko sobie zaszkodzisz

Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy ciecierzyca są bogate w żelazo, kluczowy pierwiastek, którego brak może prowadzić do anemii. Gdy spożywasz strączki dla białka i żelaza, unikaj łączenia ich z kawą. Kawa zmniejsza wchłanianie żelaza, co w dłuższej perspektywie może skutkować niedokrwistością.

Podobna sytuacja dotyczy produktów obfitujących w cynk, do których zaliczają się ryby, owoce morza, wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, jaja oraz ser żółty. Picie kawy podczas lub krótko po posiłku z powyższymi produktami blokuje wchłanianie cynku. Niedobór cynku może powodować poważne problemy dermatologiczne, a także zaburzenia funkcjonowania tarczycy i układu odpornościowego.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także