Największy błąd przy dawaniu napiwku. "Policzek dla kelnera"
Choć w Polsce napiwki w restauracjach nie są obowiązkowe, to jednak wielu klient decyduje się je zostawić w podziękowaniu za obsługę. Nie obywa się jednak bez dylematów - ile powinny wynosić i czy dawać je tylko w gotówce? Oto garść zasad, które warto wziąć pod uwagę, zanim zostawimy napiwek.
W polskich restauracjach i kawiarniach, mimo że napiwki nie są wymagane, to jednak zwyczajowo klienci przekazują je razem z rachunkiem. Jest to część kultury savoir-vivre’u i powszechnie akceptowany sposób na wyrażenie uznania dla jakości serwisu i zaangażowania personelu. Jednak nie wszyscy są pewni, jaką kwotę napiwku powinni zostawić i w jaki sposób najlepiej go przekazać.
Jakiej wielkości napiwki zostawiać? Ważna jest jedna zasada
Zwyczajowo kwota napiwku to około 10-15 proc. wartości rachunku. W sytuacji wyjątkowo dobrego serwisu niektórzy decydują się na większe sumy. W Polsce rzadko spotyka się sytuacje, gdzie napiwek jest wliczony w rachunek z góry – to zwykle decyzja klienta. Doliczenie napiwku jest praktykowane głównie przy obsłudze większych grup.
W innych krajach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady dotyczące napiwków mogą jednak się różnić, a w Stanach Zjednoczonych przyjęte jest zostawianie około 20 proc.wartości rachunku.
Kontynuacja artykułu pod materiałem wideo
Policzek dla kelnera
Kluczowe jest, aby nie zostawiać drobnych monet jako napiwku, co może być odbierane jako brak szacunku.
"Jednej rzeczy nie róbcie nigdy – nie zostawiajcie wysupłanych z kieszeni żółtych klepaków o łącznej wartości 48 gr. Dla kelnera to jak dostać w twarz. Albo nie zostawiajcie nic, albo 10 proc." - czytamy na blogu krytykakulinarna.com.
Nierzadko napiwek to też reszta po zapłaceniu rachunku – na przykład płacąc 80 zł zamiast dokładnie 72 zł, wskazujemy kelnerowi, że reszta stanowi napiwek.
Napiwek w gotówce czy kartą? Odpowiedź jest prosta
Napiwki najlepiej jest dawać w gotówce, aby upewnić się, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej. Jeśli opłacamy usługę za pomocą karty, możemy oczywiście zasugerować doliczenie napiwku, ale ostatecznie to restauracja zajmuje się rozdzieleniem tej kwoty pomiędzy pracowników i uregulowaniem podatków, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto posiadać przy sobie gotówkę, nawet jeżeli planujemy płacić kartą.
Zapraszamy również do grupy na FB - #Samodbałość, gdzie informujemy o najnowszych wywiadach i historiach. Dołączcie do naszej społeczności!
Jeśli masz ciekawą informację, zdjęcie lub filmik, podziel się z nami poprzez dziejesie.wp.pl