Największy błąd przy dawaniu napiwku. "Policzek dla kelnera"

Choć w Polsce napiwki w restauracjach nie są obowiązkowe, to jednak wielu klient decyduje się je zostawić w podziękowaniu za obsługę. Nie obywa się jednak bez dylematów - ile powinny wynosić i czy dawać je tylko w gotówce? Oto garść zasad, które warto wziąć pod uwagę, zanim zostawimy napiwek.

Polish currency waiter tips on a restaurant receipt. Zloty.
tips, zloty, Poland, traveling, traditions, ampunt of tips, tipping, waiter, waitress, receipt, restaurant, bill, table, order, price, food, coffee, drink, paying, business, payment, breakfast, lunch, count, concept, lifestyle, meal, dinner, paper, currency, balance, paid, money, tips, zloty, poland, traveling, traditions, ampunt of tips, tipping, waiter, waitress, receipt, restaurant, bill, table, order, price, food, coffee, drink, paying, business, payment, breakfast, lunch, count, concept, lifestyle, meal, dinner, paper, currency, balance, paid, moneyNapiwki w Polsce wynoszą ok. 10-15 proc. rachunku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Каtеryna Omelianchenko
oprac.  IWC

W polskich restauracjach i kawiarniach, mimo że napiwki nie są wymagane, to jednak zwyczajowo klienci przekazują je razem z rachunkiem. Jest to część kultury savoir-vivre’u i powszechnie akceptowany sposób na wyrażenie uznania dla jakości serwisu i zaangażowania personelu. Jednak nie wszyscy są pewni, jaką kwotę napiwku powinni zostawić i w jaki sposób najlepiej go przekazać.

Jakiej wielkości napiwki zostawiać? Ważna jest jedna zasada

Zwyczajowo kwota napiwku to około 10-15 proc. wartości rachunku. W sytuacji wyjątkowo dobrego serwisu niektórzy decydują się na większe sumy. W Polsce rzadko spotyka się sytuacje, gdzie napiwek jest wliczony w rachunek z góry – to zwykle decyzja klienta. Doliczenie napiwku jest praktykowane głównie przy obsłudze większych grup.

W innych krajach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady dotyczące napiwków mogą jednak się różnić, a w Stanach Zjednoczonych przyjęte jest zostawianie około 20 proc.wartości rachunku.

Kontynuacja artykułu pod materiałem wideo

Restauracja nie żałuje, że się otworzyła. "Ludzi na Podhalu jest ogrom"

Policzek dla kelnera

Kluczowe jest, aby nie zostawiać drobnych monet jako napiwku, co może być odbierane jako brak szacunku.

"Jednej rzeczy nie róbcie nigdy – nie zostawiajcie wysupłanych z kieszeni żółtych klepaków o łącznej wartości 48 gr. Dla kelnera to jak dostać w twarz. Albo nie zostawiajcie nic, albo 10 proc." - czytamy na blogu krytykakulinarna.com.

Nierzadko napiwek to też reszta po zapłaceniu rachunku – na przykład płacąc 80 zł zamiast dokładnie 72 zł, wskazujemy kelnerowi, że reszta stanowi napiwek.

Napiwek w gotówce czy kartą? Odpowiedź jest prosta

Napiwki najlepiej jest dawać w gotówce, aby upewnić się, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej. Jeśli opłacamy usługę za pomocą karty, możemy oczywiście zasugerować doliczenie napiwku, ale ostatecznie to restauracja zajmuje się rozdzieleniem tej kwoty pomiędzy pracowników i uregulowaniem podatków, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto posiadać przy sobie gotówkę, nawet jeżeli planujemy płacić kartą.

Zapraszamy również do grupy na FB - #Samodbałość, gdzie informujemy o najnowszych wywiadach i historiach. Dołączcie do naszej społeczności!

Jeśli masz ciekawą informację, zdjęcie lub filmik, podziel się z nami poprzez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór