Zapomnisz o myciu blach. Patent kucharza robi furorę

Jak ograniczyć powstawanie przypaleń na blaszce do pieczenia?
Jak ograniczyć powstawanie przypaleń na blaszce do pieczenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2024 07:50, aktual.: 20.08.2024 08:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na blachach do pieczenia osadza się brud i tłuszcz, który zwęgla się pod wpływem temperatury. Istnieje jednak sposób, aby ograniczyć powstawanie zabrudzeń. Potrzebujesz tylko jednej rzeczy, którą masz już w swojej kuchennej szafce.

Blachy do pieczenia są wykorzystywane do przygotowania ciast, mięs czy warzyw. Choć większość z nas wykłada je papierem do pieczenia, z czasem pojawiają się na nich przypalone plamy. Doczyszczenie zabrudzonej blachy wymaga nie lada wysiłku. Okazuje się, że można tego uniknąć. Wypróbuj sprytny patent Tomasza Strzelczyka, a będą lśnić czystością przez długi czas.

Wyłóż tym blachę. Zapomnisz o przypaleniach

Brud, tłuszcz, resztki jedzenia — wszystko to osadza się na blaszce, tworząc nieestetyczne i trudne do usunięcia plamy, które pod wpływem temperatury zamieniają się w przypalenia. Zwęglony tłuszcz nie tylko nie wygląda dobrze, ale jest też szkodliwy dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tomasz Strzelczyk, znany youtuber, uczestnik polskiej edycji programu "Masterchef" podzielił się patentem, który zapobiega tworzeniu się plam i przypaleń. Polecił, aby przed pieczeniem położyć na blachę kilka warstw folii aluminiowej, a następnie ułożyć na niej papier do pieczenia. Jeśli na blaszce pojawią się zabrudzenia, wystarczy wymienić folię. Ten sprytny trik jest stosowany w profesjonalnych kuchniach.

Jak wyczyścić brudna blachę z piekarnika?

Patent youtubera warto zastosować po uprzednim wyczyszczeniu blachy. Jak pozbyć się z niej plam i przypaleń? To bardzo proste. Sięgnij po produkty, które masz już w domu. Potrzebujesz sody oczyszczonej oraz soli. Soda wykazuje działanie czyszczące, dezynfekujące i wybielające, a sól dodatkowo podbija jej działanie.

Posyp blachę mieszanką z wody i soli, a następnie wlej szklankę wrzącej wody. Tak przygotowaną blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stp.C. i "piecz ją" przez 20 minut. Po 20 minutach wylej wodę i przetrzyj blachę wilgotną gąbką z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do naczyń. Po chwili będzie jak nowa.

Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.

Zapraszamy do dołączenia do grupy na FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o wywiadach i nowych historiach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także