Produkty bez glutenu i laktozy – lista

Produkty bez glutenu i laktozy można znaleźć w każdej grupie żywności, także w przetworach mlecznych, pieczywie i makaronach. Oznacza się je symbolami przekreślonego kłosa i przekreślonej butelki z mlekiem. Produkty takie są przeznaczone przede wszystkim dla chorych na celiakię i nietolerujących laktozy, ale cieszą się również dużym zainteresowaniem wśród osób, które przechodzą na dietę odchudzającą.

Produkty bez glutenu i laktozy są bezpieczne dla osób z chorobą trzewną i hipolaktazją
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kto powinien kupować produkty bez glutenu i laktozy?

Gluten i laktoza to substancje, na które organizm może reagować negatywnie, dając objawy ze strony aż czterech układów: pokarmowego, moczowo-płciowego, nerwowego i powłokowego. Dolegliwości różnią się w zależności od tego, czy mamy do czynienia z nietolerancją, alergią, czy nadwrażliwością pokarmową, a ich intensywność jest tym większa, im więcej glutenu i/lub laktozy dostało się do organizmu wraz z pożywieniem. Mogą występować np. wymioty, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem (zaparcia lub biegunka), bóle głowy i brzucha, migreny, zaburzenia równowagi, osłabienie siły mięśni, zaburzenia krzepnięcia krwi, skłonność do powstawania ubytków w zębach, zmiany trądzikowe na skórze, a nawet dysfunkcje wątroby oraz padaczka.

Objawy pojawiają się zwykle po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od zjedzenia produktów z laktozą i glutenem, dlatego osoby z nietolerancją często nie dostrzegają związku nękających ich dolegliwości z dietą. Badania w kierunku nietolerancji glutenu i nietolerancji laktozy zleca gastroenterolog. Mogą to być: analiza krwi lub kału, wodorowe testy oddechowe i testy genetyczne.

Wybieranie produktów bez glutenu i laktozy wspomaga odchudzanie, ponieważ eliminuje z jadłospisu tuczący nabiał i pełne węglowodanów makarony, bułki z mąki pszennej, ciasta, słodycze, chipsy i inne niezdrowe przekąski. Prowadzone od wielu badania (m.in. przez lekarzy z Uniwersytety Harvarda) wskazują jednak, że bezpodstawne wykluczenie z diety pełnowartościowego nabiału i produktów zbożowych może mieć nie najlepsze konsekwencje dla zdrowia, takie jak niedobory ważnych witamin i mikroelementów (wapnia, białka, witaminy D, kwasu foliowego)
, jak również zwiększone ryzyko niektórych chorób, np. cukrzycy typu 2.

Wykaz produktów bez glutenu i laktozy

Lista produktów bez glutenu i laktozy jest bardzo długa, dlatego osoby z celiakią i hipolaktazją mogą prowadzić zróżnicowaną dietę. Najprostszą klasyfikację da się przedstawić, dokonując podziału na poszczególne grupy żywnościowe:

  • produkty zbożowe: ryż biały i brązowy, komosa ryżowa (quinoa), mąki i kasze ze zbóż bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana), gryka, kukurydza, proso, amarantus, tapioka,
  • świeże mięso, ryby i jaja (przetworzone mogą zawierać gluten i laktozę),
  • mleko roślinne wzbogacone wapniem (migdałowe, ryżowe, sojowe) i przetwory mleczne pozbawione laktozy (takie oferuje już większość producentów),
  • tłuszcze: masło i margaryna bez laktozy, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek,
  • warzywa i owoce: wszystkie (zarówno świeże, jak i mrożone, ale bez dodatku konserwantów i polepszaczy),
  • słodycze i desery: takie, które zostały zrobione z dozwolonych składników (np. mąki ziemniaczanej, kaszy jaglanej) lub gotowe oznaczone znakiem przekreślonego kłosa i przekreślonej butelki z mlekiem,
  • napoje: woda mineralna, dobrej jakości kawa, herbata, napary ziołowe, naturalne soki owocowe i warzywne, domowe soki i kompoty.

Szukając produktów bez glutenu i laktozy w sklepie, szczególnie uważnie należy się przyglądać składowi żywności przetworzonej. Niedozwolone składniki mogą zawierać: płatki śniadaniowe, wędliny, konserwy rybne i mięsne, kotlety i pasztety sojowe, wyroby garmażeryjne, przeciery, rośliny strączkowe w puszkach, suszone owoce, gumy do żucia, wyroby z czekolady, lody, chipsy, kawy rozpuszczalne, napoje owocowe i warzywne, alkohole, gotowe sosy, przyprawy, ketchupy, majonezy, dresingi, dania instant, kostki bulionowe, cukier waniliowy, a nawet niektóre suplementy diety. Glutenem bywają zanieczyszczone także mąki, które nie powinny mieć go w składzie (np. kukurydziane ze słodem jęczmiennym).

Wybrane dla Ciebie
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda