Produkty bez glutenu i laktozy – lista

Produkty bez glutenu i laktozy można znaleźć w każdej grupie żywności, także w przetworach mlecznych, pieczywie i makaronach. Oznacza się je symbolami przekreślonego kłosa i przekreślonej butelki z mlekiem. Produkty takie są przeznaczone przede wszystkim dla chorych na celiakię i nietolerujących laktozy, ale cieszą się również dużym zainteresowaniem wśród osób, które przechodzą na dietę odchudzającą.

Produkty bez glutenu i laktozy są bezpieczne dla osób z chorobą trzewną i hipolaktazją
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kto powinien kupować produkty bez glutenu i laktozy?

Gluten i laktoza to substancje, na które organizm może reagować negatywnie, dając objawy ze strony aż czterech układów: pokarmowego, moczowo-płciowego, nerwowego i powłokowego. Dolegliwości różnią się w zależności od tego, czy mamy do czynienia z nietolerancją, alergią, czy nadwrażliwością pokarmową, a ich intensywność jest tym większa, im więcej glutenu i/lub laktozy dostało się do organizmu wraz z pożywieniem. Mogą występować np. wymioty, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem (zaparcia lub biegunka), bóle głowy i brzucha, migreny, zaburzenia równowagi, osłabienie siły mięśni, zaburzenia krzepnięcia krwi, skłonność do powstawania ubytków w zębach, zmiany trądzikowe na skórze, a nawet dysfunkcje wątroby oraz padaczka.

Objawy pojawiają się zwykle po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od zjedzenia produktów z laktozą i glutenem, dlatego osoby z nietolerancją często nie dostrzegają związku nękających ich dolegliwości z dietą. Badania w kierunku nietolerancji glutenu i nietolerancji laktozy zleca gastroenterolog. Mogą to być: analiza krwi lub kału, wodorowe testy oddechowe i testy genetyczne.

Wybieranie produktów bez glutenu i laktozy wspomaga odchudzanie, ponieważ eliminuje z jadłospisu tuczący nabiał i pełne węglowodanów makarony, bułki z mąki pszennej, ciasta, słodycze, chipsy i inne niezdrowe przekąski. Prowadzone od wielu badania (m.in. przez lekarzy z Uniwersytety Harvarda) wskazują jednak, że bezpodstawne wykluczenie z diety pełnowartościowego nabiału i produktów zbożowych może mieć nie najlepsze konsekwencje dla zdrowia, takie jak niedobory ważnych witamin i mikroelementów (wapnia, białka, witaminy D, kwasu foliowego)
, jak również zwiększone ryzyko niektórych chorób, np. cukrzycy typu 2.

Wykaz produktów bez glutenu i laktozy

Lista produktów bez glutenu i laktozy jest bardzo długa, dlatego osoby z celiakią i hipolaktazją mogą prowadzić zróżnicowaną dietę. Najprostszą klasyfikację da się przedstawić, dokonując podziału na poszczególne grupy żywnościowe:

  • produkty zbożowe: ryż biały i brązowy, komosa ryżowa (quinoa), mąki i kasze ze zbóż bezglutenowych (np. kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana), gryka, kukurydza, proso, amarantus, tapioka,
  • świeże mięso, ryby i jaja (przetworzone mogą zawierać gluten i laktozę),
  • mleko roślinne wzbogacone wapniem (migdałowe, ryżowe, sojowe) i przetwory mleczne pozbawione laktozy (takie oferuje już większość producentów),
  • tłuszcze: masło i margaryna bez laktozy, smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek,
  • warzywa i owoce: wszystkie (zarówno świeże, jak i mrożone, ale bez dodatku konserwantów i polepszaczy),
  • słodycze i desery: takie, które zostały zrobione z dozwolonych składników (np. mąki ziemniaczanej, kaszy jaglanej) lub gotowe oznaczone znakiem przekreślonego kłosa i przekreślonej butelki z mlekiem,
  • napoje: woda mineralna, dobrej jakości kawa, herbata, napary ziołowe, naturalne soki owocowe i warzywne, domowe soki i kompoty.

Szukając produktów bez glutenu i laktozy w sklepie, szczególnie uważnie należy się przyglądać składowi żywności przetworzonej. Niedozwolone składniki mogą zawierać: płatki śniadaniowe, wędliny, konserwy rybne i mięsne, kotlety i pasztety sojowe, wyroby garmażeryjne, przeciery, rośliny strączkowe w puszkach, suszone owoce, gumy do żucia, wyroby z czekolady, lody, chipsy, kawy rozpuszczalne, napoje owocowe i warzywne, alkohole, gotowe sosy, przyprawy, ketchupy, majonezy, dresingi, dania instant, kostki bulionowe, cukier waniliowy, a nawet niektóre suplementy diety. Glutenem bywają zanieczyszczone także mąki, które nie powinny mieć go w składzie (np. kukurydziane ze słodem jęczmiennym).

Wybrane dla Ciebie

Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
"Efekt uboczny" seksu. Naukowcy mówią, jak działa na kobiety
"Efekt uboczny" seksu. Naukowcy mówią, jak działa na kobiety
"Świat dzisiaj zamilkł". Tak pożegnała Katarzynę Stoparczyk
"Świat dzisiaj zamilkł". Tak pożegnała Katarzynę Stoparczyk
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie