ycipk-u4u7so

Produkty bezglutenowe. Jak skomponować dietę bezglutenową?

Produkty bezglutenowe w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność. Dla jednych dieta bezglutenowa jest dobrowolnym wyborem, nierzadko jednak w przypadkach alergii okazuje się być obowiązkiem. Co to jest gluten i jak skomponować dietę bezglutenową?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Produkty bezglutenowe są polecane osobom z nietolerancją pokarmową, w tym celiakią.
Produkty bezglutenowe są polecane osobom z nietolerancją pokarmową, w tym celiakią. (Shutterstock.com)
ycipk-u4u7so

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych, które występują w ziarnach niektórych zbóż, w tym w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Gluten formuje się podczas wyrabiania ciast z mąki i wody. Gluten po połączeniu z wodą tworzy strukturę, która nadaje mu ciągliwą konsystencję.

Właściwości glutenu są cenione przede wszystkim w piekarnictwie, ponieważ pieczywo wypiekane z mąki glutenowej jest bardziej elastyczne, miękkie i mniej zbite. Od kilku lat znacznie zwiększyła się ilość spożywanego przez ludzi glutenu. Wynika to z faktu, że gluten dodaje się już nie tylko do wyrobów piekarniczych, lecz również do wędlin, przypraw czy żywności wysoko przetworzonej.

ycipk-u4u7so

Produkty bezglutenowe

Produktami naturalnie bezglutenowymi są konkretne produkty zbożowe, orzechy, mleczne wyroby, mięso oraz owoce i warzywa. Produkty przetworzone również mogą być produktami bezglutenowymi, jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram. Grupy produktów nie zawierających glutenu można podzielić następująco:

  • Produkty zbożowe - wśród zbóż, które naturalnie nie zawierają glutenu należy wymienić ryż biały i brązowy, kukurydzę, grykę, proso, amarantus, kaszę jaglaną, płatki ryżowe, skrobię kukurydzianą. Bezglutenowe są również makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie albo kupione w sklepie. Produkty bezglutenowe oznaczone są przekreślonym kłosem.
  • Mięso, ryby, jaja - wszystkie świeże nieprzetworzone mięsa, ryby i jaja są produktami bezglutenowymi.
  • Mleko i wyroby mleczne - bezglutenowe są mleka świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczone, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzone serby białe i żółte.
  • Tłuszcze - bezglutenowymi tłuszczami są masło, smalec, margaryna, olej roślinny czy oliwa z oliwek.
  • Warzywa i przetwory warzywne - wszystkie świeże warzywa są produktami bezglutenowymi, a także mrożone i konserwowane bez dodatków.
  • Owoce - wszystkie świeże, mrożone i konserwowane owoce są bezglutenowe.
  • Cukier i słodycze - wszystkie wyroby cukiernicze są bezglutenowe, jeśli są oznaczone przekreślonym kłosem.
  • Napoje - napojami bez glutenu są herbata, kawa, soki owocowe, wody mineralne, napary z ziół, kompoty oraz czyste alkohole.
  • Przyprawy - sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy i bezglutenowe sosy sojowe.

Zasady diety bezglutenowej

Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu z jadłospisu. Podstawą menu diety bezglutenowej są świeże produkty, wysokiej jakości spożywane 4-5 razy dziennie.

Produktami bazowymi na diecie bezglutenowej są warzywa, owoce, bezglutenowe kasze, ryby, jajka i świeże mięso. Dieta bezglutenowa nie powinna opierać się na przetworzonych produktach bezglutenowych, ponieważ zawierają one zazwyczaj niewiele składników odżywczych i minerałów.

Dieta bezglutenowa dla osób z celiakią jest bardzo retrystrykcyjna i należy bardzo uważać na kontakt żywności bezglutenowej z żywnością z glutenem.

Dieta bezglutenowa - przepisy

Odpowiednio skomponowana dieta bezglutenowa może być bardzo smaczna i zdrowa. Zapoznaj się z przepisami na bezglutenowe dania:

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-u4u7so