FitnessProdukty bezglutenowe. Jak skomponować dietę bezglutenową?

Produkty bezglutenowe. Jak skomponować dietę bezglutenową?

Produkty bezglutenowe. Jak skomponować dietę bezglutenową?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
06.11.2018 14:20

Produkty bezglutenowe w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność. Dla jednych dieta bezglutenowa jest dobrowolnym wyborem, nierzadko jednak w przypadkach alergii okazuje się być obowiązkiem. Co to jest gluten i jak skomponować dietę bezglutenową?

Co to jest gluten?

Gluten to mieszanka białek roślinnych, które występują w ziarnach niektórych zbóż, w tym w pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Gluten formuje się podczas wyrabiania ciast z mąki i wody. Gluten po połączeniu z wodą tworzy strukturę, która nadaje mu ciągliwą konsystencję.

Właściwości glutenu są cenione przede wszystkim w piekarnictwie, ponieważ pieczywo wypiekane z mąki glutenowej jest bardziej elastyczne, miękkie i mniej zbite. Od kilku lat znacznie zwiększyła się ilość spożywanego przez ludzi glutenu. Wynika to z faktu, że gluten dodaje się już nie tylko do wyrobów piekarniczych, lecz również do wędlin, przypraw czy żywności wysoko przetworzonej.

Produkty bezglutenowe

Produktami naturalnie bezglutenowymi są konkretne produkty zbożowe, orzechy, mleczne wyroby, mięso oraz owoce i warzywa. Produkty przetworzone również mogą być produktami bezglutenowymi, jeśli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram. Grupy produktów nie zawierających glutenu można podzielić następująco:

  • Produkty zbożowe - wśród zbóż, które naturalnie nie zawierają glutenu należy wymienić ryż biały i brązowy, kukurydzę, grykę, proso, amarantus, kaszę jaglaną, płatki ryżowe, skrobię kukurydzianą. Bezglutenowe są również makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie albo kupione w sklepie. Produkty bezglutenowe oznaczone są przekreślonym kłosem.
  • Mięso, ryby, jaja - wszystkie świeże nieprzetworzone mięsa, ryby i jaja są produktami bezglutenowymi.
  • Mleko i wyroby mleczne - bezglutenowe są mleka świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczone, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny oraz nieprzetworzone serby białe i żółte.
  • Tłuszcze - bezglutenowymi tłuszczami są masło, smalec, margaryna, olej roślinny czy oliwa z oliwek.
  • Warzywa i przetwory warzywne - wszystkie świeże warzywa są produktami bezglutenowymi, a także mrożone i konserwowane bez dodatków.
  • Owoce - wszystkie świeże, mrożone i konserwowane owoce są bezglutenowe.
  • Cukier i słodycze - wszystkie wyroby cukiernicze są bezglutenowe, jeśli są oznaczone przekreślonym kłosem.
  • Napoje - napojami bez glutenu są herbata, kawa, soki owocowe, wody mineralne, napary z ziół, kompoty oraz czyste alkohole.
  • Przyprawy - sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy i bezglutenowe sosy sojowe.

Zasady diety bezglutenowej

Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu z jadłospisu. Podstawą menu diety bezglutenowej są świeże produkty, wysokiej jakości spożywane 4-5 razy dziennie.

Produktami bazowymi na diecie bezglutenowej są warzywa, owoce, bezglutenowe kasze, ryby, jajka i świeże mięso. Dieta bezglutenowa nie powinna opierać się na przetworzonych produktach bezglutenowych, ponieważ zawierają one zazwyczaj niewiele składników odżywczych i minerałów.

Dieta bezglutenowa dla osób z celiakią jest bardzo retrystrykcyjna i należy bardzo uważać na kontakt żywności bezglutenowej z żywnością z glutenem.

Dieta bezglutenowa - przepisy

Odpowiednio skomponowana dieta bezglutenowa może być bardzo smaczna i zdrowa. Zapoznaj się z przepisami na bezglutenowe dania:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także