Produkty, które wywołują zgagę
Unikaj tych pokarmów w nadmiarze
Na piekący ból w przełyku, a niekiedy także w krtani, za mostkiem czy w klatce piersiowej, kobiety skarżą się znacznie częściej niż mężczyźni. Zwłaszcza w okresie ciąży, gdy szalejący progesteron rozluźnia mięśnie przełyku, do którego cofa się treść pokarmowa z żołądka. Jak uniknąć zgagi? Między innymi eliminując z jadłospisu produkty nasilające uciążliwą dolegliwość.
Na piekący ból w przełyku, a niekiedy także w krtani, za mostkiem czy w klatce piersiowej, kobiety skarżą się znacznie częściej niż mężczyźni. Zwłaszcza w okresie ciąży, gdy szalejący progesteron rozluźnia mięśnie przełyku, do którego cofa się treść pokarmowa z żołądka. Jak uniknąć zgagi? Między innymi eliminując z jadłospisu produkty nasilające uciążliwą dolegliwość.
Pikantne przyprawy
Pieprz czy papryczka chili to produkty bardzo chętnie wykorzystywane w naszych kuchniach. Za ich piekący smak odpowiada kapsaicyna - alkaloid o bardzo korzystnych właściwościach, m.in. regulujący procesy przemiany materii, sprzyjający odchudzaniu i wspierający produkcję endorfin, zwanych "hormonami szczęścia".
Jednak związek może również powodować podrażnienia układu pokarmowego i wywoływać zgagę. Pikantnych przypraw powinny też unikać kobiety karmiące piersią.
(raf)/(mtr), WP Kobieta