Produkty osłabiające organizm. Jaka żywność niszczy układ odpornościowy?
W obliczu zagrożenia zakażeniem koronawirusem warto przypomnieć o produktach, które mogą przyczynić się do dodatkowego osłabienia organizmu. W końcu układ odpornościowy jest przygotowany do działania w razie infekcji. Niestety, sami serwujemy sobie produkty spożywcze, które mogą w znaczny sposób zaszkodzić układowi immunologicznemu. Sprawdź, czego unikać, aby zadbać o własną odporność.
Spożywanie alkoholu a odporność
Warto ograniczyć spożywanie alkoholu do minimum. Choć czasami mówi się o korzyściach wynikających z umiarkowanego picia np. czerwonego wina, to jednak nadużywanie trunków przynosi bardzo poważne konsekwencje. Alkohol przyczyna się do przyrostu tkanki tłuszczowej, znacznie obciąża wątrobę, odwadnia i wpływa na zakłócenie snu. Wszystkie te skutki wynikają z działania etanolu, który osłabia odporność organizmu.
Szkodliwa kofeina?
O kawie krąży wiele skrajnych opinii. Koniec końców trudno jednoznacznie przypisać kawie rekomendację związaną z jej spożywaniem. Nadużywanie "małej czarnej" może prowadzić do spadku samopoczucia czy innych kłopotów zdrowotnych. Kawa wypłukuje kilka cennych minerałów, a także zwiększa insulinooporność – szczególnie niebezpieczną dla osób z niestabilnym poziomem cukru. Układ immunologiczny jest osłabiony, gdy zostaje zwiększona nerwowość i bezsenność, co może powodować nadmiar kawy.
Niebezpieczne [słodycze](https://portal.abczdrowie.pl/slodycze) i napoje słodzone
Produkty zawierające w sobie cukier nie są najlepszym rodzajem pożywienia. Zjadanie zbyt dużo słodyczy może prowadzić do ospałości, rozkojarzenia czy zgagi. Układ odpornościowy jest wyraźnie osłabiony, gdy przyjmuje się za dużo cukru w jedzeniu, ponieważ to prosta droga do rozwoju nowotworów, cukrzycy czy schorzeń układu krążenia. Podobnie dzieje się w przypadku picia kolorowych napojów, bo zwykle są naszpikowane chemią. Zamiast soków owocowych w napojach znajduje się cukier albo inny słodzik, barwniki i konserwanty. Po chwilowym poczuciu satysfakcji szybko spada miłe samopoczucie. Wiele składników w napojach i słodyczach tak silnie wpływają na odporność, że w dłużej perspektywie mogą przyczynić się do wielu chorób.
Zgubne wędliny i czerwone mięso
Według badań opublikowanych przez WHO osoby spożywające czerwone mięso i różne wędliny narażone są w znacznym stopniu na zachorowanie na nowotwór. Odporność jest zagrożona, gdy codzienna dieta składa się z dużej ilości czerwonego mięsa czy wędlin, ponieważ mogą one podrażniać śluzówkę jelita, stymulując rozwój bakterii. Nadmiar mięsa może doprowadzić do zakwaszenia, a także zwiększenia podatności na infekcje.
Trujące słone przekąski
Obok słodyczy słone przekąski również powodują wzmożoną chęć podjadania. Równie szybko uzależniają i nie zaspokajają apetytu oraz oczywiście szkodzą. Tłuszcze zawarte w słonych przekąskach uszkadzają układ krążenia, powodują stany zapalne w naczyniach krwionośnych oraz bezpośrednio wpływają na powstanie blaszek miażdżycowych. Jeśli chodzi o układ odpornościowy, to zostaje on obciążony stężeniem złego cholesterolu oraz rozwijaniem insulinooporności. Organizm jest zbyt przeciążony w walce z toksynami, więc szybciej łapiemy infekcje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl