11.10.2015 | aktual.: 28.02.2017 14:33
Propozycje na ciepło i na zimno - nie tylko dla facetów!
Zasiadając przed ekranem telewizora tuż przed rozpoczęciem meczu sięgamy najczęściej po piwo i gotowe, słone produkty. Jednak zamiast chipsów czy krakersów, warto przygotować domowe przekąski - na ciepło lub zimno. Oto 8 prostych i szybkich przepisów, które pokocha każdy fan i fanka piłki nożnej.
Cebulowe krążki
Składniki:1 duża cebula, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej, olej do smażenia.
Przygotowanie:cebulę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, porozdzielać je na krążki i odłożyć na kilka minut na talerz. Następnie wymieszać w misce mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtoczyć w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odłożyć je na talerz. Do naczynia (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) wlać mleko, dodać rozbełtane jajko i wszystko razem wymieszać. Krążki zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk. Smażyć pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na końcu doprawić solą do smaku. Podawać z majonezem lub ketchupem.
Grissini z szynką
Składniki:1 opakowanie paluszków grissini, 16 plasterków szynki parmeńskiej.
Przygotowanie:każdy paluszek owinąć plasterkiem szynki. Ułożyć paluszki na półmisku, można podawać razem z suszonymi pomidorami w oliwie oraz oliwkami.
Mini hot dogi
Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 300 g parówek lub kabanosów, 1 duże jajko.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Kabanosy zawinąć w ciasto francuskie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia do dołu. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Rulony pokroić na mniejsze roladki - na jeden kęs. Piec ok. 15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.
Paszteciki z kolorowym farszem
Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 3 łyżki guacamole, posiekane pomidory doprawione bazylią, ser żółty pokrojony w większą kostkę, rozbełtane jajko, sezam.
Przygotowanie: z ciasta wyciąć krążki, na połowę nałożyć farsz (po troszkę guacamole, pomidorów i kawałek sera. Drugą połową krążków zakryć paszteciki, dokładnie je sklejając. Gotowe posmarować jajkiem, posypać sezamem i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C, na około 15 minut. Podawać na ciepło.
Domowy popcorn
Składniki: 200 g kukurydzy do prażenia, 3 łyżki oleju, sól.
Przygotowania: na dno garnka wlać olej, wsypać ziarna kukurydzy. Garnek przykryć pokrywką, ustawić na średnim ogniu. Podgrzewać, raz po raz potrząsając naczyniem. Gdy kukurydza przestanie strzelać, zdjąć garnek z kuchenki. Posolić, wymieszać i podawać
Czosnkowe bułeczki
Składniki:1 szklanka ciepłej wody, 1 saszetka drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 100 g masła, 4 ząbki czosnku, zmiażdżone, 1 łyżeczka soli, pieprz, do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
Przygotowanie: w dużej misce wymieszać wodę z cukrem, a następnie dodać drożdże zamieszać i odstawić na 5 minut. Dodać połowę porcji mąki, oliwę oraz sól, wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiając ciasto. Elastyczne przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie w rondelu podgrzać masło i czosnek, zdjąć z ognia i połączyć z koperkiem, doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C, a 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i podzielić na 16 kawałków. Każdy pasek ciasta zawiąż na supełek, ułożyć na blasze w odstępach, posypać solą i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 15 minut aż bułeczki będą ciemnozłote. Upieczone, gorące bułeczki smarować ciepłym masłem i podawać.
Quesadillas
Składniki: 4 tortille pszenne, 1 pierś z kurczaka, 2 papryczki np. chipotle, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pęczek kolendry, 1/2 cebuli czerwonej, kukurydza z puszki, ser żółty,
Przygotowanie: kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z papryczką na rozgrzanej patelni. Mięso wyłożyć na połowę tortilli, dodać posiekaną kolendrę, krążki cebuli, kukurydzę i start ser żółty. Złożyć na pół i zapiec w grillu lub tosterze. Podawać na ciepło.
Kanapeczki kilkuwarstwowe
Składniki: 2 duże bagietki, pomidory, ser mozzarella, ogórek, salami, oliwki zielone i czarne, masło.
Przygotowanie: pieczywo pokroić w grubsze kromeczki, każdą posmarować masłem. Ułożyć plasterki pomidora, mozzarelli, zwinięte plasterki salami, posiekane wzdłuż i zwinięte plastry ogórki i zieloną oliwką lub czarną - całość zabezpieczyć wykałaczką.