Prosty trik na perfekcyjnie ugotowane jajko. Wystarczy pinezka lub wykałaczka
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Zanim zaczniemy szykować tradycyjne potrawy, poznajmy tajemnicę szefów kuchni. Ten trik sprawi, że jajka już nigdy nie popękają podczas gotowania.
14.04.2022 | aktual.: 14.04.2022 20:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przed nami wielkie przedświąteczne gotowanie. Jajko to najważniejszy element wielkanocnego stołu. Jest podstawą wielu tradycyjnych dań, a także symbolem Zmartwychwstania. Niestety każdy z nas to zna. Pęknięte jajko w garnku potrafi popsuć szyki nawet najbardziej doświadczonej gospodyni domowej. Na szczęście jest prosty sposób, by temu zapobiec. Wystarczy pinezka, szpilka bądź wykałaczka i odrobina wprawy.
Prosty trik na perfekcyjnie ugotowane jajko
Warto pamiętać, by wyjąć jajka z lodówki chwilę przed planowanym gotowaniem. Różnica temperatur sprawia bowiem, że cienka skorupka szybko pęka we wrzącej wodzie. Chcesz mieć pewność, że po przyrządzeniu skorupka będzie cała? Użyj pinezki, szpilki bądź wykałaczki. Delikatnie nakłuj zaokrągloną końcówkę jajka. W ten sposób spowodujesz pęknięcie pęcherzyka powietrza i zniwelujesz ciśnienie wewnątrz jajka.
Nie masz pod ręką niczego ostrego? Wypróbuj sprawdzony sposób naszych babć. Dodaj do wody odrobinę octu bądź soku z cytryny. Osiągniesz podobny efekt.
Czytaj też: Maciej Stuhr z żoną spędzą święta wielkanocne z rodziną z Ukrainy. "Jesteśmy ciekawi, jak sobie radzą"
Jak precyzyjnie obrać jajko?
Udało się ugotować jajko bez uszczerbku na skorupce? Teraz warto je precyzyjnie obrać. I na to są sprawdzone metody. Do gotującej się wody dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Wyjmij jajka i ostukaj delikatnie o rant garnka, tak, by skorupka pękła. Potem odłóż z powrotem do wody. Po liku minutach skorupka gładko odejdzie od białka.
Kolejnym sposobem jest obranie jajka w słoiku. Do gotującej się wody dodaj odrobinę soli. Ugotowany produkt przełóż do słoika z zimną wodą. Zakręć zakrętkę. Energicznie potrząsaj naczyniem. Skorupka odejdzie sama.
Pamiętaj, że to świeże jajka najtrudniej się obierają. Do gotowania na twardo najlepiej użyć jajek nieco starszych. Nie wiesz, jak sprawdzić świeżość jajek? Obejrzyj poniższe wideo.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl