Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci. Łatwe dania dla maluchów

Gotowanie to zajęcie nie tylko dla dorosłych – istnieje wiele przepisów kulinarnych, które mogą wykonać dzieci, i to bez pomocy rodziców. Maluchy próbujące swoich sił w kuchni, rozwijają zręczność oraz nabierają odwagi, pewności siebie i zaradności.

Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci. Łatwe dania dla maluchów
Źródło zdjęć: © iStock.com

27.09.2018 | aktual.: 13.06.2019 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kolorowe kanapki

Wśród przepisów kulinarnych, które mogą wykonać dzieci, przeważają pomysły na oryginalne kanapki z wykorzystaniem całego mnóstwa składników. Z różnokształtnych warzyw i owoców, konfitur, nabiału, jajek oraz ogrodowych ziół porozkładanych na kromce nierzadko powstają małe dzieła sztuki inspirowane postaciami z bajek. Najważniejsze jest to, że dzieci same decydują, czego użyć. Do przykładowych patentów małych kucharzy należą choćby:

  • kanapki z myszką (tułów myszki z połowy ugotowanego jajka, uszy z plasterków rzodkiewki lub serdelka, oczy wycięte z oliwek, a nos z pomidora koktajlowego),
  • kanapki z owieczką (buzia owieczki z plasterka sera mozarella, wełna na czubku głowy z białego serka wiejskiego, uszy z przekrojonych na pół plasterków zielonego ogórka, oczy z zielonych oliwek, nos i język z czerwonej papryki),
  • kanapki z biedronką (skrzydła biedronki z przepołowionych plastrów pomidora, głowa i kropki z czarnej oliwki, oczy z majonezu lub kremowego białego serka, czółka z gałązek szczypiorku),
  • kanapki z sową (tułów sowy uformowany z pasty jajecznej, skrzydła z jajka pokrojonego w ósemki, oczy z okrągłych precelków lub talarków krakowskich, pióra z natki pietruszki, dziób z trójkąta wykrojonego w marchewce).

Szaszłyki owocowe

Łatwe przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci, są skonstruowane tak, by każdy maluch potrafił poradzić sobie z przygotowaniem potrzebnych produktów. Do zrobienia szaszłyków owocowych wystarczą dokładnie umyte dary lata w postaci truskawek, poziomek, malin, jeżyn, borówek, obranych i pokrojonych jabłek oraz wydrążonych wiśni.

Aby tchnąć w słodką przekąskę nieco egzotyki, można wykorzystać również białe winogrona, plasterki kiwi, cząsteczki arbuza, ananasa, brzoskwini i mandarynki. Do nadania kształtu owocom warto użyć małych metalowych foremek (wykrawaczy) do ciastek. Danie jest gotowe od razu po nadzianiu owoców na kijek do szaszłyków, z zachowaniem dowolnej kolejności i proporcji składników. Dlatego ten przepis kulinarny dla dzieci daje maluchom wiele swobody w działaniu.

Surówka z kulkami mozzarelli

Dzięki przepisom kulinarnym, które mogą wykonać dzieci, mali pomocnicy są w stanie znacznie przyspieszyć gotowanie obiadu. Wystarczy powierzyć im zrobienie surówki, by pełne danie trafiło na stół co najmniej o kilka minut szybciej niż zwykle, a maluchy szczyciły się wykonaniem odpowiedzialnego zadania.

Do surówek oprócz mieszanki kruchych sałat oraz plasterków świeżych warzyw z ogrodu (ogórka, pomidora, papryki)
warto podsuwać dzieciakom również gotowe składniki, których nie trzeba już rozdrabniać. Do takich należą kulki mozzarelli, grzanki, wydrylowane oliwki, a także wszystko, co zakonserwowane w puszcze z wygodnym uchwytem (np. kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę)
. Dobrze, by początkujący kucharze mieli również w zanadrzu prażone pestki słonecznika, dyni oraz pinii, które sprawią, że surówka będzie pożywna i chrupiąca.

Ślimaki z pysznych zawijasów

Ciekawe przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci, potrafią przyjść z pomocą z nudne deszczowe popołudnie i zaangażować maluchy w pracę zespołową na rzecz całej rodziny. Warto podsunąć najmłodszym pomysł, by przygotowali ślimaki z tortilli, szynki, sera żółtego i serka śmietankowego.

To bardzo proste danie, bo jego najbardziej pracochłonnym etapem jest posmarowanie tortilli cienką warstwą serka, rozłożenie plasterków szynki, pokrycie jej kolejną warstwą serka, a na koniec położenie sera żółtego. Później pozostaje już tylko zwinąć wszystko w rulon, docisnąć, włożyć na kilka minut do lodówki, żeby stężało i po wyjęciu pokroić na kawałki o wysokości 2–3 cm.

Aby zawijasy do złudzenia przypominały muszle, trzeba poukładać je nad małymi obranymi marchewkami, w których można wydrążyć niewielkie otwory i włożyć do nich czółka z gałązek szczypiorku.

Komentarze (0)