"Puchata" skórka to jasny znak. Zwróć uwagę przy zakupie
Smak i zapach mandarynek kojarzy nam się ze świątecznym klimatem, dlatego zajadamy się nimi tak chętnie. To jedne z najbardziej lubianych owoców cytrusowych, szczególnie w okresie zimowym. Jeśli nie lubisz mandarynek z pestkami, zwróć uwagę na jeden element. Chodzi o skórkę.
12.11.2024 | aktual.: 12.11.2024 21:35
Są zdrową alternatywą dla słodkości. Świeże mandarynki poznasz po intensywnym zapachu, jędrnej skórce i soczystym miąższu. Włączenie ich do swojego jadłospisu może wspierać zdrowie — zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w walce z infekcjami.
Tak rozpoznasz, czy mandarynka ma pestki
Obecność pestek zależy od konkretnej odmiany mandarynki. Najsłodsze i pozbawione pestek są satsumy. Łatwo się je obiera, a w smaku przypominają pomarańczę. Warto zwrócić też uwagę na klementynki. To połączenie gorzkiej pomarańczy i mandarynki. Mają słodki smak i małą liczbę pestek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świeże mandarynki są soczyste i aromatyczne. By rozpoznać, czy mandarynki nadają się do spożycia, warto zwrócić uwagę na skórkę. Świeża mandarynka powinna mieć jędrną i gładką skórkę, bez oznak wysuszenia czy pleśni.
Twarda lub pomarszczona skórka może świadczyć o tym, że owoc jest przejrzały lub leżał zbyt długo. Grubsza i "puchata" skórka, która nie przylega ściśle do miąższu, to znak, że mandarynka nie ma wielu pestek. Jeśli zależy ci na bezpestkowej odmianie, szukaj informacji na etykiecie. Czasem pojawiają się specjalne oznaczenia "bez pestek".
Czy mandarynki są zdrowe?
Mandarynki cieszą się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Oprócz walorów smakowych mandarynki mają również liczne korzyści zdrowotne. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która m.in. wspomaga nasz układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami.
Zawierają również błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Mandarynki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, i witaminy z grupy B, np. kwas foliowy.
Czytaj również: Możesz nie wiedzieć. Błąd podczas jedzenia mandarynek
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl